Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Gemengde criminele resultaten

LISSE – Het aantal woninginbraken is dit jaar licht gestegen. Deze mededeling deed Peter Koot, teamchef politie Den Haag, Bollenstreek Noord, woensdag 11 december tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.
De gebieden waar dit jaar de meeste inbraken plaats vonden waren de Meerenburg en de Zeeheldenbuurt, aan de noordkant van Lisse. Maar vergeleken met de andere gemeenten in de Bollenstreek, doet Lisse het op dit vlak nog niet zo slecht. De kans dat in je huis wordt ingebroken, ligt in de gemeenten Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen en Hillegom een stuk hoger. Ook bedrijven zijn vaak het slachtoffer van ongenode snode gasten. Niet alleen de bedrijven in de Vennestraat, maar ook kantoren en winkels in het centrum. Vorige maand werd maar liefst bij zes van hen ingebroken. Koot: ‘De dieven hebben het dan vooral op geld en ict-middelen zoals computers gemunt.’ Over de winkeldiefstallen: ‘Het aantal aanhoudingen in Lisse ligt op dit moment op zestig. Dat heeft met de recessie te maken, maar ook zien we steeds veelvuldiger Oost- Europeanen’, aldus Koot. ‘Zo hielden we onlangs twee Roemenen aan, die met zakken vol zijn weggegaan uit parfumeriezaken.’
De jeugd heeft niet voor meer overlast gezorgd, al is er wel een verplaatsing van het aantal meldingen. Zo klagen de mensen die tegenover de Greef wonen, tegenwoordig meer over hangende jongeren. Een gevoel van overlast is overigens niet hetzelfde als de constatering dat jongeren daadwerkelijk overlast veroorzaken, zo beaamde Koot. Andere hangjongerenlocaties zijn: Meerenburg (Veldhuyzen van Zantenpark) en het Blokhuis in het centrum.
Ook de horecaoverlast valt mee. Koot informeerde dat de politie regelmatig extra agenten gaat inzetten om de halvering van het aantal toezichthouders te compenseren. Overigens werden dit jaar maar liefst honderd fietsen gestolen. Daarom gaat de politie een lokfiets inzetten, om fietsendieven op te pakken. Deze methode was al succesvol in Teylingen en Hillegom. In deze laatste gemeente zijn met de lokfiets namelijk al zes dieven gepakt.