Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Politici geven niet thuis bij discussie van het Praethuys

LEIMUIDEN – Wat mogen de inwoners van Leimuiden verwachten van de politieke partijen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart 2014? Ruim zestig mensen kwamen dinsdag 26 november naar De Ontmoeting om een antwoord te krijgen op deze vraag. Maar tijdens deze allereerste politieke discussie, waarmee de verkiezingscampagne voor 2014 officieel van start is gegaan, gaven de fractievoorzitters hierop geen antwoord. Ze bleven vooral steken in algemene opmerkingen en wezen naar de inwoners, dat zij hun zaakjes zelf maar moeten regelen.
De lijsttrekkers van SVKB, VVD, CDA en D66 en gemeenteraadslid Ilse van der Poel (PvdA/PRO) kregen ieder tien minuten om de aanwezigen te informeren over hun vooruitzichten en plannen voor Leimuiden. Problemen als de geluidsoverlast van Schiphol en de HSL, het Dorpshart-debacle, de herinrichting van de N207 en het bedrijventerrein Drechthoek II werden wel aangekaart, maar oplossingen werden nauwelijks gegeven.
Alle partijen vonden over het Dorpshart, dat de gemeente eerst alle sores met projectontwikkelaar Leyten moet hebben afgerond, voordat een nieuwe ontwikkelaar in de arm wordt genomen om het Dorpshart te ontwikkelen. Dat zou ook in stukjes kunnen, zo vonden Van der Poel en Yvonne Peters (VVD), bijvoorbeeld door te beginnen met de noordkant van het plein. Daar heeft de gemeente namelijk zelf grond in bezit en is het dus gemakkelijker om zaken van de grond te krijgen.
Petra van der Wereld (SVKB) oordeelde dat Leimuiden goed bedeeld is, waar het gaat om de voorzieningen. ‘U hebt een eigen zwembad, ijsverenigng, twee kroegen, voetbal, basisscholen, volleybal, een toneelvereniging, een Chinees en de Drechthoek I; een eigen bedrijventerrein. De komende jaren wordt het minder wat kan en meer wat echt moet.’ Ze pleitte ervoor dat de inwoners van Leimuiden hun eigen dorpsraad opstarten.
Karin van der Kaaden (CDA) haalde een oude quote uit de mottenballen: ‘Vraag niet wat het dorp voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor het dorp. Laat de ene winkelier de andere ondernemer helpen; realiseer een bankjesproject of vul oude vuilnisbakken met prachtige bloemen. Probeer samen op een creatieve manier de leefbaarheid terug te brengen. Het nieuwe centrum is er op korte termijn niet, maar we willen u ondersteunen om de kern in zijn kracht te krijgen.’ Hierop merkte een toehoorder op: ‘De bal wordt nu bij de burger gelegd, maar waar was de politiek de afgelopen vijf jaar? Al die problemen klikken al vijf jaar door en zijn niet van de laatste vijf minuten!’
Roel Terraneo (D66) had zijn politieke vuurdoop: ‘U kunt mij nog niet afrekenen op de afgelopen vijf jaar, dat is mijn grote voordeel. Elke kern heeft zijn eigen identiteit, die behouden moet blijven. We zijn één gemeente, maar zijn ook allemaal individutjes. Ik voel hier de negativiteit er af stralen (van het publiek, JD). Ga eerst de leegstaande bedrijventerreinen vullen, voordat je begint aan Drechthoek II.’
Peters was realistisch: ‘Ik ben niet gekomen om u een prachtig nieuw dorpshart op kosten van de belsatingbetaler te beloven. Leuke plannen zijn zelden gratis. Op de site van ’t Praethuys staat nogal een verlanglijst; die wensen gaan we niet beloven. We zullen alleen het ondernemersklimaat stimuleren door zoveel mogelijk regels af te schaffen.’ Na afloop van de avond wilden de politici niet beloven om nog een keer terug te komen naar Leimuiden voor een volgende campagnedebat. Toehoorder Aad Brokking vatte zijn gevoelens over de avond samen: ‘Ik vind het wat gemakkelijk om te zeggen dat de initiatieven bij de inwoners vandaan moeten komen. Stel een dorpsmanager aan, die allerlei initiatieven gaat opzetten en uitwerken.’