Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2013

Sinterklaas is de baas

RIJNSATERWOUDE – Na de glorieuze intocht van Sinterklaas, wachtte een hondertal kinderen hem gespannen op in sporhal De Meerkant. Daar brachten piet Noot en pietervrouw (griet) Peper de stemming er al goed in, voordat de goedheiligman zijn entree maakte.
Op de muziek van ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met uw knecht’ was het grote moment daar; de man, die met een stoomboot vol cadeau’s speciaal uit Spanje was overgekomen, trad de gymzaal binnen. Ondertussen strooiden de zwarte pieten kwistig met pepernoten en ander snoepgoed. ‘Ik ben heel blij dat ik in Rijnsaterwoude ben’, waren de eerste woorden van de Spanjereiziger. Zijn eerste taak was het voorlezen van een brief van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, want een van de pieten had hier moeite mee: ‘Zwarte Piet heeft niet veel lezen gehad op de pietenschool’, zo stelde de Piet zelf.
Deze humor ging aan de kleine Fien voorbij. Speciaal voor Sinterklaas had ze haar onlangs gehaalde zwemdiploma A meegenomen om trots aan hem te kunnen laten zien. De sint deed een oproep aan de kinderen; hij had namelijk meer hulp nodig, omdat de economie beter wordt. Hierdoor zullen de kinderen meer cadeau’s krijgen en dat betekent mmeer werk voor de pieten. Daarom mochten de gelovers meedoen aan een spontane pietcursus. Er waren veel piettalenten in de zaal, want alle deelnemertjes volbrachten de opdrachten voor het zingen van een sinterklaasliedje, het flink op een neer springen en het kunnen dragen van pakjes. Een echt pietendiploma was hun deel.
Het allereerste pietendiploma  werd uitgereikt aan de tien maanden oude Yara en ze kreeg er nog een medaille bij ook. ‘Zij heeft nu al meer medailles behaald, dan de ijsclub bij elkaar geschaatst heeft’, constateerde de sint met enig cynisme. Evy toont ondertussen vol trots haar pietendiploma aan haar moeder en laat weten: ‘Vanavond mag ik mijn schoen zetten!’ Maar zal er wel wat in zitten? Ze kijkt haar moeder verwachtingsvol aan en die reageert vrolijk: ‘Jazeker!’.
Het sintgebeuren is bijna ten einde, maar eerst doet de sint een oproep aan de kinderen: ‘Jullie mogen twee schoenen zetten; in de ene schoen moet iets voor Americo zitten en leg in de andere schoen een mooie tekening.’ De 5-jarige Levy is helemaal blij: ‘De sint is heel lief!’ en ook de evenoude Fien straalt: ‘Ik vond het eerst wel spannend, maar nu is het heel leuk!’. Zelfs de ouders zijn helemaal in de sinterklaassfeer geraakt. Linda Hartveld heeft haar acht maanden oude tweeling meegenomen naar dit evenement: ‘Ik ben zelf in Alphen opgegroeid, maar hier is het feest veel kleinschaliger en gemoedelijker. Het is heel bijzonder.’
Uiteraard kregen alle aanwezige kinderen een mooi cadeau van sinterklaas en bovendien ontvingen ze nog een speculaaspop bij het naar buiten gaan. Onze kroost is de komende weken poeslief, want de sint is in het land.