Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Job Cohen bij start verkiezingscampagne PrO

 
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Op de dag dat de landelijke PvdA de verkiezingsaftrap deed, presenteerde PrO zich ook aan de bevolking. Deze politieke partij, bestaande uit PvdA en GroenLinks, viert dit jaar haar  twintigjarig bestaan. In die tijd heeft PrO meerdere wethouders geleverd en werd de partij bij de laatste verkiezingen de grootste politieke kracht van de gemeente. Zaterdag 18 januari kwam niemand minder dan oud-PvdA corifee Job Cohen naar de bibliotheek om de campagne van PrO kracht bij te zetten.
Zijn aanwezigheid was overigens geen voorbode van een ambitie om burgemeester van Oegstgeest te worden, zo maakte Cohen duidelijk. ‘Daar ben ik een veel te oude man voor’, zo lachte hij. Cohen was die dag nog langs zijn ouderlijk huis gereden om samen met zijn vrouw herinneringen op te halen. Ook kent hij nog veel mensen uit de tijd dat hij zelf actief was in de Oegstgeestse politiek. De bijeenkomst stond dus deels in het teken van herinneringen ophalen.
Lijsttrekker Tim van Tongeren kreeg een bos bloemen overhandigd als dank voor wat hij tot nu toe gedaan heeft en als teken van vertrouwen voor een goede campagneperiode. Hij liet weten: ‘Mensen hebben zorgen over de toekomst van het dorp en hun kinderen. We willen dat iedereen mee kan blijven doen. Wie het niet kan, mag een hand uitsteken.’ Hij pleitte voor meer openheid van het bestuur, te beginnen met een ‘openbaar subsidieregister waardoor duidelijk is waar het geld naar toe gaat.’
Het was tijd voor Cohen om te spreken. Hij memoreerde aan zijn beroemde/beruchte uitspraak om ‘de boel bij elkaar te houden’. Cohen: ‘Deze uitspraak was een hommage aan Joop den Uyl. Ik wilde een rol spelen op het gebied van immigratie, maar dat is niet gelukt. Bij de verkiezingen werden we tweede en ik dacht niet dat de VVD met de PVV ging samenwerken. In de oppositie kon ik de boel niet bij elkaar houden.’ Hij verzuchtte: ‘Ik vind het wel jammer dat ik niet meer in de politiek zit’ en suggereerde: ‘Als je alle progressieve groepen samen zou brengen, zou je een enorme politieke kracht zijn.’
Aan het eind van de bijeenkomst zaten Cohen, afdelingsvoorzitter Ton Kohlbeck en gemeenteraadsleden Gerlof Kruidhof en Ria Pasterkamp bij elkaar om over allerlei zaken te discussiëren. Onder het toeziend oog van de circa zestig aanwezigen. Hierbij hield Pasterkamp nog een hartstochtelijk pleidooi richting wethouder Jos Roeffen om het Gemeentecentrum te behouden voor de toekomst. Cohen steunde haar hierin: ‘Je kunt het gemeentecentrum slimmer organiseren, door er meer sociale (werk)voorzieningen in te laten plaatsvinden.’ Of Roeffen en de rest van het college gehoor gaan geven aan de oproep van Cohen, zullen we in de komende weken te weten komen.