Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2014

Steun voor inspanningsbeloning

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – Een oproep van de PvdA om te wachten met het veranderen van het minimabeleid, kreeg heel weinig steun van de overige partijen. Gemeenteraadslid Van Dijk probeerde het nog wel: ‘Wacht met het vaststellen van dit beleid, tot duideiljk wordt welke wetswijzigingen vanuit Den Haag worden doorgevoerd. Onze grootste zorg is, dat voor de kwetsbaarste groep mensen twee grote veranderingen in hun financiële situatie komen. Dat vinden wij zorgelijk. Ga niet nu de werkwijze omgooien, om het over een half jaar weer om te gooien.’
Wethouder Gerrit Kleijheeg was het hier niet mee eens. Hij pleitte er voor, dat onder meer het zogeheten Persoons Ondersteunend Budget (POB), op een nieuwe manier kan worden ingevoerd. Voortaan krijgen mensen die recht hebben op zo’n POB ieder jaar een geldbedrag, waarvan zij zelf mogen bepalen of dit besteed wordt aan de aanschaf van een nieuwe wasmachine of dat het geld gebruikt wordt voor andere doeleinden. Eveneens maken ISD-cliënten (Intergemeentelijke Sociiale Dienst, JD) kans op een geldbonus, op het moment dat ze een baan vinden en dus geen uitkering meer ontvangen. Kleijheeg vond dat de maatregelen zo snel mogelijk ingevoerd konden worden: ‘Er is een inspanningsbeloning en een uitstromingsbeloning. Het is een goede manier om mensen de weg terug te laten vinden naar werk. Mijn vertrouwen dat de andere wetgeving op korte  termijn gebeurt, is niet groot.’ Hierna werd het PvdA-amendement verworpen met 4 stemmen voor en 13 tegen.