Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Toekomst gemeenschappelijke regeling in handen van nieuwe raden

JOEP DERKSEN
LISSE – De komende jaren krijgen danwel behouden de vier gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout hun eigen burgemeester. Wel moeten de ambtelijke organisaties volledig op de schop. Maar hoe dat uitgevoerd moet worden, daarover hebben de besturen en politici nog geen besluit genomen. Burgemeester Lies Spruit en Leon Floor, voorzitter van de klankbordgroep van de vier gemeenten, gaven donderdag 9 januari informatie over de tussenstand van zaken van de gemeenschappelijke regeling.
De avond ervoor vond een radenbijeenkomst plaats, waar menige harde woorden gevallen zijn. De voorstellen die aan de politici werden voorgelegd, werden afgewezen. ‘De raden zien het net even wat anders’ zo liet Spruit weten. Vóór de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart willen de gemeenteraden nog een principebesluit nemen om door te gaan met de gemeenschappelijke regeling (GR). Maar hoe die GR precies moet worden uitgewerkt, moet worden overgelaten aan de nieuwe gemeenteraden, zo vinden de politici.
Spruit: ‘De gemeenteraden willen graag nog voor de verkiezingen hun processen van de afgelopen anderhalf jaar markeren. Dat moet op een aantal domeinen gebeuren. De raadsleden hopen dat de nieuwe raden verder gaan op de besluitvorming die binnenkort plaats vindt.’
Floor vult aan: ‘Iedereen realiseert zich donders goed dat we het werk nu moeten afronden. Er zitten discussiepunten in over de vorm. Maar het gaat om het belang van samenwerken op een aantal terreinen als decentralisatie en economie. Dat is beter voor de inwoners. We gaan op 26 februari besluiten dat we strategisch gaan samenwerken, maar geven niet de geur aan over wat lokaal en wat bovenlokaal behandeld wordt; dat is aan de volgende raden om hier vorm aan te geven.’
Toch moet er nog veel besproken en afgesproken worden, want de raadsleden kregen vorige week op veel vragen geen antwoorden. Bijvoorbeeld waar het gaat om de kosten die het gevolg zijn van de intensievere samenwerking. Floor: ‘Dat is het lastige; we hebben daar enig zicht op,  maar lang niet voldoende. Hoeveel het extra gaat kosten, hangt ook af van de soort (ambtelijke) organisatie die wordt opgezet.’ Ook de toekomstige stemverhoudingen leidde tot heftige discussies; de meningen verschilden of een gemeente van pakweg 22.000 inwoners net zoveel in te brengen heeft als een plaats met ruim 35.000 inwoners.
Nu de verschillende gemeenten van de nieuwe commissaris van de koning hun waarnemend burgemeester mogen vervangen voor een kroonbenoemd exemplaar, doken geruchten op, dat er één burgemeester zou komen voor de Bollen4. Maar dat verhaal is uit de lucht gegrepen, zo stelt Spruit.
Vorige maand uitte fractievoorzitter Marianne Entrop (VVD) haar twijfels over de voortgang van het proces. Spruit laat weten: ‘Iedere raad heeft in details iets anders gewild dan misschien nu voorligt. Er moet nu geslikt worden, maar er wordt vertrouwd dat men er uit komt. Er zal hier en daar wel iemand zijn die denkt dat het anders had gemoeten.’ Floor bevestigde: ‘In Noordwijkerhout zal niet iedere partij het eens zijn. Maar bij meerderheid besluiten om door te gaan is ook een vorm van democratie.’