Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Fred Teeven bij politiek café

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – Ruim vijftig mensen kwamen naar hotel Flora om daar staatssecretaris Fred Teeven te horen spreken. Nadat een aantal mensen hun eigen ervaringen deelde over hoe het is om slachtoffer te zijn van een (roof)overval, nam Teeven het woord. Hij pleitte voor intensiever cameragebruik en het uitzetten van veelplegers die geen verblijfsvergunning hebben.
Volgens Teeven helpt cameratoezicht tegen criminaliteit en hij nam Rotterdam als voorbeeld. ‘Die stad hangt vol met cameras en het oplossingspercentage ligt daar 10% hoger dan in Amsterdam. Camera’s werken preventie; er worden minder misdrijven door gepleegd.’ Toch zijn er veel gemeenten die niet (teveel) van die camera’s willen hebben, dit om de privacy van de inwoners te bewaken. Teeven heeft niets met dit standpunt, sterker nog, samen met minister Ivo Opstelten bereid hij een wet voor, dat de gemeenten niet meer zelf mogen bepalen of en waar camera’s geplaatst moeten worden. ‘We willen de camerabeelden koppelen aan een centrale meldkamer. Als je niets verkeerd doet, hoef je je geen zorgen te maken over je privacy. Ik wil niet alle mensen in de gaten houden, maar de vrijheid van een aantal bewoners wil ik inperken ten gunste van de grote groep.’ Teeven wil ook dat het preventief fouilleren in alle gemeenten toegestaan wordt.
Met die nieuwe wet moet het ook niet meer mogelijk worden dat daders een strafvermindering krijgen, omdat de beelden van hun misdaad in het openbaar te zien zijn geweest. Veelplegers wil Teeven ook hard aanpakken: ‘We willen nu een lik op stuk beleid. In de Rivierenbuurt in Amsterdam (waar Teeven’s dochter woont, JD) wordt de helft van de inbraken gepleegd door mensen die geen verblijfsvergunning hebben. We moeten deze mensen uit Nederland zetten. Zo krijg je een daling van aantal woninginbraken.’ Hij maakte ook bekend dat binnenkort 5.000 gevangenen (de helft van het totaal) met z’n tweeën op één cel moeten zitten.