Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2014

Lisse lapt voor veilig Bloemencorso

LISSE – De gemeente draagt 25.000 euro bij aan het Bloemencorso. Dit jaarlijkse evenement werd vorig jaar geconfronteerd met extra kosten vanwege de maatregelen die wettelijk genomen moesten worden om de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers te garanderen. De voorzitter van het Bloemencorso, Leo van der Zon, die tevens wethouder is in Teylingen, heeft  in het openbaar gesteld dat de gemeenten een bijdrage kunnen leveren aan deze kosten. De gemeente Teylingen ging hier al eerder mee akkoord en dinsdag 18 februari gaf ook het college van burgemeester en wethouders in Lisse haar fiat.
Sinds de laatste jaren zijn de organisatoren van evenementen zelf verantwoordelijk voor het nemen van veiligheidsmaatregelen en bijbehorende voorzieningen. Voor een evenement als het bloemencorso zijn deze maatregelen verstrekkend. Zeker omdat het evenement een groot gebied bestrijkt en een groot aantal bezoekers trekt. De gemeenten in de Bollenstreek en De Keukenhof hebben vanaf 2012 financieel bijgesprongen in de kosten die dit voor de Keukenhof met zich meebrengt. Daarnaast is er een ontwikkeling waarbij de politie minder begeleiding biedt en zich eerder richt op haar kerntaken.
Uiteraard was het niet Van der Zon, die het bestuurlijke besluit voor extra gemeentelijke financiering inleidde. In plaats daarvan heeft de Noordwijkerhoutse burgemeestere Goedhart een brief gestuurd nar de colleges van de Duin- en Bollenstreek. Hierin worden die gemeenten gevraagd een aandeel te leveren in een totale bijdrage van 80.000 euro. Burgemeester Lies Spruit treedt het komende jaar op als ‘coördinerend burgemeester in de organisatieopzet’. De 25.000 euro die Lisse bijdraagt zijn voor dekking van de veiligheidsmaatregelen tijdens de corsodag (15.000 euro) en de veiligheidsmaatregelen voor het bloemencorso en de side-events (10.000 euro). Het gaat dan onder meer om het inhuren van extra toezicht in het centrum van Lisse, het plaatsen van een tribune en creëren van extra parkeerplaatsen voor bussen en omroep Max.