Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2014

VVD ruimt troep op


OEGSTGEEST – De beste initiatieven ontstaan soms uit kleine ergernissen. Iedere dag fietst gemeenteraadslid Sven Spaargaren (VVD) op het fietspad nabij de Jac. P. Thijsselaan op de grens met Leiden. In de sloot ernaast ligt veel troep en het is Spaargaren een doorn in het oog. Hij trommelde zijn partijgenoten op om hier wat aan te doen en gezamenlijk haalden de VVD-leden in een half uurtje niet minder dan vijf vuilniszakken vol afval uit het water.
Veel van het afval bestaat uit piepschuim, dat waarschijnlijk afkomstig is  van een bouwsite op Leidens grondgebied. Spaargaren wijst aan: ‘Kijk eens, wat een zooi in het water. En Leiden doet er niets aan. We doen  het daarom maar zelf.’ De VVD-ers gaan aan de slag en als eerste halen ze een groot oranje zeil uit het water. In een hoekje van de sloot moeten ze echt aanpakken. Plastic flesjes, pvc-pijpen, piepschuim en maar liefst twintig tennisballen worden uit het water gevist.
Lijsttrekker Vincent Janssen vindt het eigenlijk te belachelijk voor woorden: ‘Drie weken geleden hebben we vragen gesteld aan het college over deze troep en de rotzooi ligt er nog steeds. En wanneer inwoners van Oegstgeest naar de gemeente Leiden bellen, wordt hen verteld dat ze niets doen met vragen van niet-Leidenaars.’ Hij kijkt naar het afval wat uit de sloot is gevist: ‘Laat Leiden haar eigen rommel opruimen!’
Tweehonderd meter verderop gaan de VVD-ers weer verder met het uit het water halen van het afval en het eindresultaat na een half uurtje werken is schokkend: vijf volle vuilniszakken, enkele piepschuimen platen en een groot oranje zeil. ‘Dit afval gaat terug naar Leiden!’, zo stellen de afvalopruimers, die het spul naar de Leidse gemeentewerf brengen. Het initiatief zorgt er ook voor, dat de VVD een initiatief uit enkele buurtgemeenten wil overnemen. De partij gaat een voorstel indienen om een ZAP-speldje te introduceren. ZAP staat voor Zwerf Afval Pakker en het speldje wordt jaarlijks uitgereikt aan inwoners die uit zichzelf zwerfafval in de openbare ruimte oprapen en in de daarvoor bestemde afvalbakken deponeren.