Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Column

Achterkamertjes
De gemeenteraadsverkiezingen liggen inmiddels al weer zo’n maand achter ons en nog altijd is er geen duidelijkheid over de nieuwe coalitie. PRO en CDA hebben elkaar de liefde verklaard, maar welke partij schuift als derde aan tafel in dit politieke huwelijk? De onderhandelingen hierover vinden buiten de openbaarheid plaats; de pers en inwoners kunnen hierbij helaas niet aanschuiven.
Voor de democratie is dat bijzonder jammer. Immers, als je als politieke partijen laat weten dat je inwoners wilt laten meepraten ‘aan het begin van een besluitvormingsproces’, zou je ook moeten doen wat je belooft. Ga dus met z’n allen in de raadszaal zitten en bespreek als politiek de onderhandelingspunten. Politiek is een kwestie van geven en nemen en zo wordt duidelijk wat iedere partij binnenhaalt en op moet geven om al dan niet tot de coalitie toe te treden. Tot zover de theorie, de praktijk blijkt echter weerbarstiger te zijn. Een vergelijkbare manier van coalitieonderhandelingen heeft vorige week plaatsgevonden in Oegstgeest. En het werd een faliekante mislukking. Geen enkele partij bleek bereid om in de openbaarheid toezeggingen te doen, uit angst dat ze als eerste zouden ‘toegeven’ aan de wensen van de politieke opponenten. Inmiddels zijn de politici ook in die gemeente teruggevallen op de aloude en vertrouwde achterkamertjespolitiek in de  burelen van het gemeentehuis.
En dat is toch doodzonde. Blijkbaar lukt het de politiek niet om zich radicaal te veranderen en – net als gebruikelijk is in de rest van de samenleving – in het openbaar afspraken met elkaar te maken, om zo tot een gezamenlijk akkoord te komen. Er is dus een wet voor nodig, om ervoor te zorgen dat coalitieonderhandelingen in de openbaarheid moeten gebeuren. Dames en heren politici: aan u de schone taak om dit te realiseren! Vergeet de onderhandelingsmislukking in de naburige gemeente en toon het goede voorbeeld hier in Kaag en Braassem. Laat de inwoners toe op de publieke tribunes bij de onderhandelingstafels. Leve de democratie!
Joep Derksen