Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

‘Geen fusie Omgevingsdienst met Holland Rijnland’

STREEK – Het uittreden van Alphen aan den Rijn uit het samenwerkingsverband Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) heeft in de regio geleid tot een discussie over het voortbestaan van dit orgaan. Wethouder Jan Uit den Boogaard liet donderdag 10 april weten: ‘Een onderzoek is opgezet over wat het uittreden van Alphen voor de ODWH betekent. Het vertrek van Alphen (en de oude gemeente Rijnwoude, die nu onderdeel is geworden van de nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn, JD) is een aderlating.’
Uit den Boogaard vervolgt: ‘Maar Katwijk en Noordwijkerhout gaan toetreden en dat betekent dat dan alle gemeenten in Holland Rijnland ook samenwerken in de ODWH.’ Maar als precies dezelfde gemeenten onderdeel uitmaken van zowel Holland Rijnland als de ODWH, waarom hef je dan niet één van deze beide instituten op en laat je de ODWH onderdeel uitmaken van Holland Rijnland? Zo zorg je voor minder bestuursorganen en beperk je de kosten. Uit den Boogaard is het hier niet mee eens. ‘Men wenst geen fusie, want dit zijn totaal verschillende richtingen. De ODWH heeft namelijk een bijna volledig mandaat over het toezicht en de handhaving op het milieu.’ Overigens blijft de binnenkort ex-wethouder ook tegenstander van het laten opgaan van de Waterschappen in de Provincies. ‘De Waterschappen (het oudste democratische instituut van Nederland, JD) zijn opgericht om gerichte taken uit te voeren. Zij zijn in deze regio van voldoende omvang en moeten niet samengevoegd worden met de Provincies.’ Overigens lijkt de discussie over het laten opgaan van de Waterschappen in de Provincies de laatste tijd wat geluwd te zijn. Steeds meer bestuurders beseffen dat het niet verstandig is om geld voor de bescherming van Nederland tegen het wassende water onderdeel te laten zijn van één provinciaal financieringspotje.