Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2014

‘Behoud beeldbepalende kerken’

NIEUWKOOP > Burgemeester Frans Buijserd vraagt aandacht voor de teloorgang van de monumentale kerken. ‘Natuurlijk kennen we een scheiding van kerk en staat en is primair de kerk verantwoordelijk voor het behoud en het onderhoud van de kerkgebouwen. Het valt echter ook niet te ontkennen dat in diverse dorpen de kerk een beeldbepalend element in het dorp is. Mijn zorg is dat zonder regie en goede samenspraak een of meer van deze kerken zou kunnen verdwijnen, omdat deze hun functie verliezen en niet meer te onderhouden (en daarmee te behouden zijn). Dit zou wellicht zijn te voorkomen door in samenspraak met kerkbesturen na te denken over alternatieven.’
Het nieuwe college pakt deze handschoen op. Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) laat hierover weten: ‘Als een kerkbestuur het gebouw niet meer kan financieren, dan vinden wij het dusdanig belangrijk dat het gebouw als beeldbepalend element behouden blijft. Dan kun je die kerk ook voor andere dingen inzetten. Deze gebouwen zijn voor veel mensen waardevol, of je nu gelovig bent of niet.’ Op de vraag of een kerk dan ook getransformeerd mag worden voor godsdienstbeleving door moslims, laat fractievoorzitter Marco Oehlenschläger weten, dat hij hier geen probleem mee heeft. Als diezelfde vraag wordt gesteld aan wethouder Trudy Veninga (CDA) kapt Elkhuizen het gesprek af, met de opmerking dat de kwestie van de kerkgebouwen nog verder moet worden bekeken.