Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 mei 2014

Hoog bezoek aan IDC


Kandidaat-Europarlementariërs positief over innovatie IDC
JOEP DERKSEN
LISSE – Het IDC Bollen & Vaste planten ontving donderdag 1 mei hoog PvdA-bezoek. Voorafgaand aan de Europese verkiezingen organiseert deze partij een zogeheten ‘roodtrip’ en vorige week bezochten twee kandidaat-Europarlementariërs, Paul Sneijder en Nejra Kalkan, de Bollenstreek. Maar ook PvdA-Tweede Kamerlid Marit Maij werd hartelijk verwelkomd door fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) en burgemeester Lies Spruit.
In een besloten bijeenkomst werden de politici bijgepraat over de ontwikkelingen in de agrarische sector waar het gaat om kennis en innovatie. Daarna was er tijd voor een rondleiding. Hier leerden de bezoekers, dat de ontwikkelingen snel gaan. Zo is het over een paar jaar mogelijk om massaal hyacinthenbollen te laten bloeien onder led-lampen. Dit leidt tot 40% minder energiekosten en de IDC is deze techniek aan het perfectioneren, om de opgedane kennis uiteindelijk te verkopen aan het buitenland.
Henk Gude werkt al 27 jaar bij het PPO (Praktijkoerzoek Plant  & Omgeving). Hij had een boodschap aan de politici: ‘We willen overbrengen wat wij hier doen op het gebied van innovatie en kennis. Ook wilde ik een noodkreet laten horen. Door het wegvallen van het productschap wordt veel onderzoek op het gebied van duurzaamheid hard getroffen.’ Wordt de bollensector in deze regio  niet hard getroffen als onze kennis verkocht wordt aan het buitenland? Gude vindt van niet: ‘De innovatie die we hier ontwikkelen is vanwege de verminderde emissies en het klimaatneutraal werken voor eel Europa belangrijk. Bovendien is bollen telen een van de moeilijkste takken van agrarische sport. Als ze dat in het buitenland willen kunnen, moeten ze ook onze systemen van keuringsdiensten en veilingen overnemen.’
Nejra Kalkan, nummer 9 op de PvdA-lijst, is opgegroeid in Katwijk en laat weten dat ze de ‘stem van de Bollenstreek in Europa’ wil zijn. Ze is onder de indruk van de informatie die ze opdoet: ‘Het is belangrijk voor ondernemers in de regio om te investeren. Innovatie zorgt voor meer werkgelegenheid. Vanuit (Europese, JD) fondsen is geld bechikbaar voor innovaties op het gebied van duurzaamheid. Vanuit Europa kunnen we ook deze regio helpen.
Paul Sneijder (nummer 5): ‘Ik wist dat we groot waren in bloembollen, maar niet dat we zo groot waren, met zoveel perspectief om duurzamer en milieuvriendelijker bollen te kweken. Ze zijn niet bang om kennisontwikkeling uit te dragen naar andere landen toe en dat is prima. Gooi de grenzen open, ga aan de slag en zorg dat er meer bloemen in de huiskamers komen te staan.’ Wat is Sneijders boodschap voor deze streek? ‘Ga door op de weg van innovatie en kennisvergroting. Ik begreep dat deze sector wat ingeslapen was, maar er zijn initiatieven met de Greenport Duin- en Bollenstreek om de grenzen open te zetten.’ Als Europarlementariër wil hij de Europese landbouwsubsidie aanpakken. ‘Nu gaat 80% van deze subsidie naar 20% van de boeren, die met name in Frankrijk en Polen zitten. Dat geld met je gebruiken om de sector duurzamer te laten produceren. Zorg voor een duurzame, diervriendelijke en landbouwvriendelijke sector.’