Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Convenant in de maak

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De rondetafelconferentie over handhaving van de Drank- en horecawet die op donderdag 5 juni gehouden werd, is goed verlopen. De vertegenwoordigers van de horeca, verenigingen, ondernemers, jongerenraad en gemeente spraken af dat in de tweede helft van dit jaar een convenant wordt ondertekend. Hierin worden afspraken gemaakt over onder meer het verkopen en schenken van drank.
Bij deze rondetafelconferentie, die georganiseerd was door de gemeenteraad, zat de politiek niet aan tafel. De aanwezige gemeenteraadsleden zaten slechts als toehoorders aan de zijkant. Wel was raadslid Roberto ter Hark voorzitter van de rondetafelconferentie. In zijn presentatie stelde burgemeester Jan Pieter Lokker dat de verschillende partijen zich gezamenlijk verantwoordelijk moeten voelen voor de uitvoering van de handhaving van de drank en horecawet. Dan gaat het in de eerste plaats om de ouders, maar daarnaast om de horeca, verenigingen, sportkantines, scholen, supermarkten en de gemeente. ‘We hebben geen geld om een blik van 50 handhavers open te trekken.’
De burgemeester liet weten, dat 16- en 17-jarigen die betrapt worden op het nuttigen van alcohol onverbiddelijk beboet worden, evenals de instantie die het alcoholische spul verkoopt. Lokker informeerde dat hij voorstander was van een convenant om oneerlijke concurrentie te voorkomen tussen de reguliere horeca en de paracommerciële horeca (bijvoorbeeld sportkantines). Stephan Stokkermans, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, Afdeling Noordwijk, liet weten dat zo’n alternatief circuit al bestaat. Wat hem stoort zijn het gebruik van paracommerciële accommodaties voor sportkantines, waar het gaat om activiteiten die niets met sport te maken hebben. Hij vindt het vieren van bruiloften, verjaardagen en themafeesten in sportkantines ‘concurrentievervalsend’.
Hierop pleitte Rob de Jong, namens de Sportraad, voor een aparte bijeenkomst met de verenigingen. Hij wilde voorkomen dat het beeld ontstaat, dat er vrij gefeest wordt in allerlei sportfaciliteiten. Lokker pakte dit voorstel op en zegde toe, dat de gemeente die bijeenkomst gaat organiseren. Verder werd de idee besproken om iedereen die achter een bar staat verplicht de cursus ‘Verantwoord drankgebruik’ te laten volgen.
Bram van Mierlo, facility manager van Huis ter Duin, pleitte voor een positieve houding ten opzichte van het hele vraagstuk van jongeren en alcohol. ‘De jeugd wordt zo in het negatieve getrokken. Jongeren tussen 16 en 18 wordt iets onthouden en de horeeca heeft te maken met omzetverlies. Op de Grent mag je geen alcohol drinken en veel horeca laat kinderen onder de 18 jaar niet toe. Dat publiek missen ze in hun omzet. Het wordt tijd voor een positieve campagne, met een goede slogan.’ Van Mierlo stelde voor, dat de horecagelegenheden alcoholvrije cocktails gaan verkopen onder de naam ‘brain savers’. De komende maanden gaan de leden van de jongerenraad met andere jongeren in gesprek om te horen hoe jongeren denken over het aanpakken van alcoholge- en misbruik.