Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2014

Samenwerken tegen comazuipen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Met behulp van een convenant gaat de gemeente maatregelen  nemen om excessen als het comazuipen tegen te gaan. Deze mededeling deed burgemeester Jan Pieter Lokker dinsdag 3 juni tijdens de vergadering van de commissie BB&WW. Hij deed dit tijdens de discussie over het vaststellen van het ‘Preventie- en handhavingsplan leeftijdsgrenzen Drank- en Horecawet’.
Donderdag 5 juni vond er een ronde tafelconferentie plaats tusen de gemeenten, horecabazen en maatschappelijke organisaties over de uitvoering van de Drank- en horecawet. Lokker liet hierover weten: ’ We willen komen tot een convenant en we gaan uit van vertrouwen. En wel het vertrouwen, dat de horeca op verantwoorde wijze de regels aanhoudt, die we met elkaar hebben afgesproken. Dan gaat het bijvoorbeeld om  de groepen jongeren die wel in bedrijfskantines en sportkantines komen, maar geen alcohol mogen drinken (met name de 16- en 17-jarigen, JD). We gaan geen heel nieuw blik van handhavers openen.‘
Commissielid Peter van Bockhove (Lijst Salman Noordwijk) wees  de burgemeester er op, dat het probleem van jongeren met alcohol in Noordwijk  veel groter is dan het landelijk gemiddelde. Lokker reageerde hierop: ‘Onze zorg ligt met name bij de comazuipers. Dat aantal is vrij constant, volgens rapporten van de GGD. Noordwijk neemt in die positie een bijzonder positie in; hier zijn meer uitgaansgelegenheden, dus is er ook meer kans op alcoholmisbruik. Het onderwerp is hier urgenter en actueler dan in andere gemeenten. ‘ Hij vervolgde: ‘Het is duidelijk dat het indrinken ook een probleem is. Ik ben benieuwd welke ideeën de horeca hier over heeft, zoals controle aan de poort met blaaspijpjes bij die horecagelegenheden. Portiers en barpersoneel moeten een diploma hebben; ze mogen daar niet ongecertificeerd staan; daar gaan we als gemeente op toezien.’