Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2014

Angst voor rijke oliesjeik

NIEUWKOOP - Door de misstanden rond Vestia dreigen 600 sociale woningen voorgoed te verdwijnen. Tijdens de meningsvormende raad van woensdag 11 juni sprak de raad de angst uit, dat ‘een rijke oliesjeik’ deze woningen opkoopt om vervolgens met de grond heel andere dingen te gaan doen. Over dit onderwerp werden de politici bijgepraat door Annelies Barnard, Woonstichting Nieuwkoop, en Rogier van der Laan, Woondiensten Aarwoude.
Raadslid Jan Hardenberg (VVD) wilde weten of deze twee woningbouwcorporaties (een deel van) de Vestia-woningen wil overnemen. Dat blijkt nu nog niet zo te zijn; Vestia vraagt te veel geld, aldus Barnard. Ze liet weten dat er nu al een tekort is aan sociale huurwoningen, maar Woonstichting Nieuwkoop gaat geen nieuwe huizen bouwen. ‘We zullen het vooral moeten doen met de bestaande voorraad.’ Wel gaan de huren met vele procenten omhoog en wil de woonstichting ‘een aantal woningen verkopen’.
Van der Laan lichtte de problemen toe over de Vestia-woningen. De organisatie wil alle 600 woningen zo snel mogelijk verkopen, maar mag van de rijksoverheid niet onder een bepaald bedrag zakken. Een ‘gelukje’ voor de gemeente is, dat er erfpacht zit op de grond waar de woningen op staan; hierdoor staan projectontwikkelaars niet in de rij om de huizen over te nemen, omdat de mogelijkheden beperkt zijn om daar een winstgevend woningproject op te zetten. Van der Laan sprak hoopvol: ‘Uiteindelijk zal Vestia zich terugtrekken en dan hopen we dat de prijs genoeg zal zakken, zodat we de sociale verhuur kunnen garanderen. We willen niet de kassen van een failliete corporatie in Rotterdam spekken.’
Barnard vulde aan: ‘Als er een rijke oliesjeik langs komt die deze woningen koopt, hebben we een probleem. We kunnen niet snel 600 sociale woningen bijbouwen. Maar op het moment dat die woningen verkocht worden, gaat dat onder voorwaarden dat die woningen een tijd beschikbaar moet zijn voor de sociale  sector, maar na zo’n vijftien jaar mogen die woningen op de vrije markt gezet worden.’ Wethouder Annette Pietersen liet hierop weten aan de raadsleden: ‘Als zoiets zou gebeuren, dan gaan we als gemeente zoveel mogelijk dwars liggen om te proberen de verkoop uit te stellen.’ Hardenberg concludeerde: ‘Dus dan maakt u het gemakkelijker voor Woondiensten Aarwoude en Woonstichting Nieuwkoop om die woningen te verwerven.’