Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2014

Grote rol wijkverpleegkundigen

NOORDWIJK – De manier waarop de komende jaren zorg wordt verleend, gaat op de schop. Om er zeker van te zijn, dat de zaken goed lopen en eventueel zaken bijgesteld kunnen worden, vragen de politieke partijen om een ‘evaluatiemoment’. Wethouder Marie-José Fles zegde deze evaluatie op donderdag 19 juni tijdens de vergadering van de commissie Regio toe. De commissie gaat zelf bijeenkomsten organiseren, om met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld te praten om zo te horen of er nog zaken verbeterd moeten worden.
Anderhalf uur lang praatten de politici over de Kadernota Wmo 2015 – 2018. Fles liet weten dat in ons dorp ‘het Noordwijkse model’ wordt ingevoerd: ‘We gaan uit van individueel maatwerk, met een goede aansluiting op bestaande voorzieningen zoals het maatschappelijk werk, ouderenwerk en de ouderenadviseur. We willen zoveel mogelijk op lokaal niveau organiseren waar het kan en regionaal waar het moet. Dan gaat het om bijvoorbeeld zeer specialistische zorg; daarmee druk je de kosten.’
De wijkverpleegkundigen krijgen in de toekomst een centrale rol waar het gaat om de zorg en zorgvragen. Samen met de huisartsen gaan zij onder meer bepalen welke mensen worden doorverwezen naar specialisten. Op dit moment organiseert de ISD de keukentafelgesprekken met mensen die van de Wmo gebruik willen maken. Veel mensen zijn echter sceptisch, of de medewerkers van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) wel de juiste personen zijn om de keukentafelgesprekken te houden met de inwoners die te maken krijgen met de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).  Fles liet weten dat nog nagedacht wordt over de vorm van de toekomstige keukentafelgesprekken. ‘Het ziet er naar uit dat die gedaan worden door een combinatie met mensen van de ISD en het maatschappelijk middenveld.’
Het is moeilijk voor de raadsleden om vol overtuiging het beste te doen op het gebied van de Wmo: ‘We moeten op hoop van zegen de goede beslissingen nemen’, zo werd er verzucht. Alle politici waren het er over eens, dat er zoveel mogelijk lokaal maatwerk moet zijn, maar als het echt niet anders kan, is regionale samenwerking op het gebied van de Wmo ook een goede zaak. De wethouder kondigde nog aan, dat in de maanden augustus en september twee conferenties georganiseerd worden. Één hiervan gaat over het mantra ‘eigen kracht’ en de andere conferentie behandelt het ‘bekostigingsmodel’.