Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2014

Twijfels over lening Iris

JOEP DERKSEN
LISSE – Een hartstochtelijk pleidooi van Marieke van der Kamp, bestuurslid Roeivereniging Iris, kon de leden van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 18 juni niet overtuigen. Ze pleitte voor het realiseren van een nieuw gebouw voor Iris, maar de politiek hikt onder meer op tegen de hoge kosten.
Iris heeft zo’n tachtig leden en met de nieuwe accommodatie zou dat aantal over een paar jaar kunnen groeien naar 120. De kosten voor de nieuwbouw zijn echter veel meer dan de oorspronkelijk gereserveerde 200.000 euro. De gemeente wil de roeivereniging een lening verstrekken, zodat dit restbedrag uiteindelijk terugkeert naar de belastingbetalers, maar commissielid Marianne Bergman was nog niet overtuigd. ‘Kan Iris met 120 leden een gezonde vereniging zijn? Landelijk wordt uitgegaan van een gezonde exploitatie als een roeivereniging 200 leden of meer heeft. Als IRIS dat niet haalt, wie gaat dan de schade betalen? Met de bezuinigingen in de zorg voor ouderen, dan moet Iris maar met een plan komen, waarbji de kosten niet meer zijn dan 200.000 euro. We moeten keuzes maken.’ Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) reageerde: ‘Het meerdere bedrag wordt voorgefinancierd door de gemeente tegen het marktconforme rentetarief van 3%. De gemeente neemt hier het risico, maar mochten de inkomsten achterblijven bij de verwachtingen, dan zal Iris moeten bezuinigen op het onderhoud van haar boten.’
Fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) bleef haar twijfels houden. ‘Moet de gemeente gaan functioneren als bank?’ De wethouder wees haar er op, dat ook FC Lisse geholpen is met een gemeentelijke lening. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) wilde weten waarom de roeivereniging eigenaar wordt van het pand, terwijl andere verenigingen huur moeten betalen voor accommodaties die beheerd worden door Sportfondsen. Ruigrok liet weten, dat het inzetten van Sportfondsen om als verhuurder op te treden zou leiden tot extra kosten. Een definitief besluit over de vraag of Iris haar eigen accommodatie krijgt, wordt door de gemeenteraad genomen.