Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 oktober 2014

De ballen mogen niet recht rollen

JOEP DERKSEN
LEEIMUIDEN – De zestien beste koersbalspelers van Kaag en Braassem streden dinsdag 7 oktober in Het Spant (Larikslaan) voor de eeuwige roem  en de mogelijkheid om bekroond te worden tot Koersbalkoning van Kaag en Braassem. Bij dit kampioenschap waren geen gillende chearleaders of schreeuwende supporters, maar bedaarde 50-plussers die elkaar bewonderden om hun koersbalprestaties.
Koersballen is een combinatie van jeu de boules, bowls, biljart, curling en schaken. Iedere speler krijgt vier ballen om te proberen deze zo dicht mogelijk naast het witte balletje te leggen (de Jack). Tegelijkertijd moet je proberen te voorkomen dat de bal(len) van je tegenstander het dichtst bij de Jack komen.
Het lijkt een eenvoudig spelletje; er ligt een groene mat van een meter of 10 en de senioren gooien de ene na de andere bal over die mat. Maar er komt meer bij kijken, zo  licht wedstrijdleider Wilbert Vermeulen toe: ‘De bal mag niet recht rollen; dan wordt die afgekeurd. Als de bal langzamer gaat, begint hij te draaien. Dat noemen wij het koersen.’
Het toernooi om het kampioenschap van Kaag en Braassem wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. De vier beste spelers van allevier de koersbalverenigingen uit de verschillende dorpen strijden met en tegen elkaar. Er wordt namelijk ook een prijs uitgereikt aan het beste team. Deelneemster Eli Hoogendoorn (team Leimuiden/Rijnsaterwoude) geeft een interview: ‘Ik ben als speciale voorbereiding extra laat naar bed gegaan!’, lacht ze. Bij koersballen is het belangrijkste om goed geconcentreerd te blijven en in te spelen op de situatie.’
Corrie Kramer (Leimuiden/Rijnsaterwoude) wordt met 8-1 ingemaakt door haar tegenstandster. Ze blijft er ontspannen onder. ‘Deze wedstrijd is spannend en gezellig. Hier liggen vier speelmatten en iedere mat is weer anders. Hoe meer sleet er in zit, hoe sneller de ballen gaan over de mat.’ Haar opponente Nel Broekman (team Alkemade) straalt na de overwinning. ‘Vandaag is mijn dag! Ik heb geen geheim voor mijn spel. De ene dag speel je heel leuk en de andere dag bak je er niets van.’ Helaas voor Broekman, maar ze kon haar goede spel niet tot het einde volhouden. De uiteindelijke winnaar en Koersbalkoning van Kaag en Braassem werd Jan Bulk (koersbalvereniging Woubrugge).