Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2014

Oproer over Oostkanaalweg

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP – Het verplaatsen van de komgrens (het gemeentebord bij het begin van de bebouwde kom met daarop ‘Nieuwveen’) aan de Oostkanaalweg heeft tot vragen geleid bij de politici. Tijdens de meningsvormende raad wilden verschillende politieke partijen weten, waarom de komgrens op zeven meter van een vluchtheuvel wordt geplaatst en niet honderd meter  verderop richting Alphen. Zo komen namelijk de bushaltes ook binnen de bebouwde kom. En, zoals iedere automobilist weet, hebben bussen binnen de bebouwde kom voorrang op het moment dat ze vanaf de bushalte vertrekken.
Cees Hagenaars (MPN/PN)  riep het college op om de snelheid op de Oostkanaalweg te laten verlagen van 80 kilometer naar 60 kilometer per uur. Het 17-jarige commissielid Verduijn (SGP/ChristenUnie), die nog rijlessen volgt, maakte zich zorgen over de korte remweg van zeven meter, tussen de komgrens en de vluchtheuvel: ‘Dan zijn de automobilisten nog niet voldoende afgeremd vanaf de 80 kilometerweg.’ Leon Zoet (CDA) pleitte voor het binnen de bebouwde kom brengen van de bushaltes.
Namens wethouder Trudy Veninga (CDA) nam een ambtenaar het woord. Hij stelde: ‘De kans dat van die provinciale weg een 60 kilometerweg wordt gemaakt, is nihil. Het traject daar is dermate lang, dat die wens niet haalbaar is. Het verplaaatsen van de komgrens (met honderd meter richting Alphen aan den Rijn, JD) is een mogelijkheid, maar een komgrens is niet per definitie een verkeersmaatregel.’ Over de korte remafstand tussen de komgrens en de vluchtheuvel liet de ambtenaar weten: ‘Ook ruim van tevoren is een afrem mogelijk. Je wordt geacht de snelheid te verminderen ruim voordat je de komgrens binnen komt. Voor een rood stoplicht moet je ook stoppen.’