Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2014

Geen participatiesamenleving binnen een jaar

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > ‘Niet alle Wmo-zorg kan door vrijwilligers en mantelzorgers gedaan worden.’ Deze woorden kwamen van wethouder Annette Pietersen tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 september. Ze informeerde de raadsleden over het Wmo-beleidsplan 2014 – 2018.
Wel gaan er dnigen veranderen; zo moet de zorg met veel minder geld uitgevoerd worden. Het college van burgemeester en wethouders hoopt dat 15% bezuinigd kan worden, zonder dat de Wmo-gebruikers er écht last van hebben. Pietersen: ‘We praten met de zorgorganisaties over een andere manier van bekostigen. In het nieuwe stelsel wordt geen zorg meer gegeven op individuele basis, maar gaan we het via een algemene  pot doen.’ Het zal een tijd duren, voordat het systeem optimaal werkt en steeds meer mensen hun naasten en bekenden bijstaan met grote en kleine hulptaken, zo stelde de wethouder: ‘Ik wil niet de illussie wekken dat we binnen een jaar de participatiesamenleving gerealiseerd hebben.’
Hoewel de politici zorgen hadden over de kosten van de uitvoering van de Wmo, gingen ze toch unaniem akkoord met het Wmo-beleidsplan. Wel riep Elias Van Belzen (SGP/ChristenUnie) op, dat er niemand tussen wal en schip mag vallen. Pien Schram (MPN/PN): ‘We moeten flink aan het werk om binnen het budget te blijven’ en Remco Hendriks (SBN) liet weten blij te zijn dat er half oktober alle Wmo-cliënten uitgebreid worden voorgelicht.