Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2014

Motie tegen komst varkenshouderij

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > Het college van burgemeester en wethouders had al bezwaar gemaakt tegen de mogelijke komst van een varkenshouderij aan de Kruisweg. Op donderdag 25 september nam de gemeenteraad unaniem een motie ‘Vreemd aan de Orde van de Dag’ aan, om te tonen dat de politici fel tegen de komst van het bedrijf zijn.
De varkenshouderij staat nu nog in Woubrugge, maar de eigenaar heeft plannen om dit bedrijf naar het buitengebied te verplaatsen; aan de Kruisweg, naast nummer 18, vlak bij Ter Aar. De eigenaar heeft de omwonenden al toezeggingen gedaan om eventuele stankoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Hij gaat dichte stallen bouwen en het laden van de varkens (meest biggen) gebeurt overdekt. Bovendien worden er zogeheten ‘luchtwassers’ geïnstalleerd, zodat geur- en ammoniakstoffen worden geventileerd.
Maar jaren geleden is een overlastgevend varkenshouderijbedrijf van de gemeente Nieuwkoop naar de gemeente Kaag en Braassem gegaan en veel inwoners van Ter Aar zijn benauwd dat dezelfde problemen weer kunnen gebeuren. Kees Egberts (CDA) verwoordde de gevoelens van de inwoners: ‘We kunnen er begrip voor hebben dat Kaag en Braassem een dergelijk bedrijf wil verplaatsen naar een locatie midden in de polder. Maar niemand begrijpt, dat dit bedrijf verdrievoudigd mag wordenin omvang. Er is onrust onder de inwoners en men is terecht bezorgd, want de wind gaat richting Langeraar en Ter Aar.’ Cees Hagenaars (MPN/PN) vulde aan: ‘Wij zijn zeker geen voorstander van dit soort uitbreidingen en al helemaal niet op deze schaal. Als dit een succesvolle actie wordt, kunnen we nog meer (bedrijven, JD) verwachten.