Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 november 2014

´College gooit taken over de schutting van inwoners´

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) had vorige week tijdens de raadsvergadering, tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2015 - 2018 zijn hart op de tong liggen.
Het afschuiven van gemeentelijke taken op de ruggen van de inwoners is ook onverantwoord, zo vond Van Tongeren. ´Het college kiest voor passiviteit en heeft een ongebreideld vertrouwen in de participatiesamenleving. Het college vindt zichzelf bij wijze van spreken langzamerhand overbodig. Maar dan is het hier toch wel vreemd dat onder de vlag van diezelfde participatiesamenleving het VVD/LO/CDA-college zoveel anti-participatiemaatregelen wil nemen. Zoals het afromen van subsidies voor verenigingen, de afbouw van beschermde werkplekken, het beperken van de toegang tot thuiszorg, dagopvang en het sluiten van het zwembad. Kennelijk wil het college in hoog tempo iedere verantwoordelijkheid afstoten voor het rijke verenigingsleven dat Oegstgeest kent.
Maar door de ogenschijnlijk snelle oplossing te kiezen van het  terugtrekken van de overheid en meer ruimte te bieden voor de participatiesamenleving creëren we op deze manier nu al onze nieuwe teleurstellingen. In de informele sfeer krijgen corruptie, nepotisme, ongelijkheid en willekeur alle kansen. Met de lijn van het college wordt de emancipatie teruggedraaid immers betaalde banen in de zorg en welzijn die vnl door vrouwen worden bezet maken plaats voor mantelzorg en vrijwilligerswerk. Soms, oh ironie, door dezelfde personen ivm behoud van hun uitkering. En wat als buren niet alleen helpen maar hun hulpbehoevende buren ook financieel onder druk gaan zetten? Wat als sommige vrijwilligers ongewenste bijbedoelingen hebben?´
We moeten goed in de gaten blijven houden dat de keus voor zelfstandigheid ten doel had de Oegstgeester gemeenschap te versterken.  Maar het college doet nu precies het omgekeerde, zij stelt de gemeenschap ten dienste van de zelfstandigheid.´ Hij besloot: ´Dit alles vraagt om een college dat niet, zoals dit college voorstaat, uit is op “loslaten”, maar om een betrouwbare en degelijke gemeente die niet terugtreedt maar optreedt. Wij verwachten een college met visie en politiek leiderschap. Niet een college dat alle vraagstukken over de schutting gooit en vervolgens passief afwacht tot  “de gemeenschap” haar taken oppakt.´