Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Kabels windmolens verbonden met kust

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Voor de milieuliefhebbers is het de eerste fase van een geweldig project: de werkzaamheden zijn begonnen voor het verbinden van de zeekabels van het windmolenpark Luchterduinen met de landkabel. Windmolencritici vinden dit een verdere vorm van geldverspilling.
Maar wie er ook gelijk mag hebben, feit is dat de kabels met elkaar verbonden worden. Woensdagochtend 15 oktober werd een enorm schip met een stroomkabel aan boord bewust gestrand op het zand. Hierdoor kon de zeekabel met een enorme lier aan land gebracht worden.
Deze maatregel zorgt ervoor, dat het op 23 kilometer van de kust gelegen offshore windpark Luchterduinen van energiebedrijf Eneco stroom zal opwekken voor zo’n 150.000 huishoudens. Dat is althans de verwachting van Eneco zelf.
De werkzaamheden vinden tot en met november plaats op het strand, net ten noorden van de strandhuisjes van strandpaviljoen De Koele Costa. Ook worden de komende maand op die locatie damwanden verwijderd, waarna het strand zelf weer hersteld wordt. Vanaf de Noordwijkse kust zijn nu alleen nog de funderingen van het windmolenpark Luchterduinen te zien. Maar dat gaat vanaf het voorjaar van 2015 veranderen; dan verschijnen daar ook de molens, die gaan zorgen voor elektriciteit.