Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2014

Brandblusles in Park Overbosch

JOEP DERKSEN
VOORHOUT – Veel van de seniore bewoners van Park Overbosch zijn hier pas kort geleden komen wonen. Één van hen vroeg zich af, hoe die brandblussers in de gangen nou precies werkten. Beheerder Jan Warmerdam pikte dit signaal op en zorgde er vorige week voor, dat de bewoners een lesje ´Brandblusapparaat gebruiken´ kregen.
Brandweerman Ronald van Kesteren gaf namens First Response een duidelijke uitleg over het gebruik van de brandblussers. ´Dit zijn sproeischuimblussers, die je overal kunt gebruiken: zelfs in de meterkast, want je komt niet onder spanning te staan.´ Brandblusapparatuur in seniorenflats en verzorgingstehuizen werkt maar gedurende zo´n 25 seconden en dient vooral om de gebruiker en zijn omgeving voldoende tijd te geven om te vluchten. Of om een beginnend brandje in de kiem te smoren. ´Bij blussen krijg je veel rookontwikkeling, waarin koolmonoxide zit; ook daarom gaat de fles maar 25 seconden mee´, aldus Van Kesteren.
De huisbrandblussers kunnen zeer welkom zijn, want als er brand is  komt de brandweer na de hulpvraag binnen negen minuten op de plek van de brand. Dat lijkt snel, maar Van Kesteren laat weten: ´Dat is altijd te laat, want in die negen minuten kan een beginnend brandje al zijn uitgegroeid tot een uitslaande brand.´ De top drie van meest voorkomende brandveroorzakers werd ook verteld. Op nummer drie: bakken en  braden in de keuken. Nummer twee: dakbedekkers en doe-het-zelvers en op nummer één: de wasdroger.
Het was tijd voor de praktijkoefening. Van Kesteren had een stapel kranten in een brandwerende bak in de fik gestoken en de seniore bewoners mochten dit brandje blussen. Ze kwamen er – net als de fotograaf - al gauw achter, dat je zo´n brand niet kunt blussen door van een afstand te  sproeien. Dan verstuift het sproeischuim teveel. Juist door de brand van dichtbij de volle sproeilaag te geven, kan veel leed worden voorkomen.