Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Geld speelt geen rol

Kanovaarders  en roeiers mogen niet samen in één gebouw
JOEP DERKSEN
LISSE – Het college van burgemeester en wethouders blijft weigeren om maatregelen te nemen voor het onder één dak zetten van de roeivereniging en kanovereniging. Ook nu de kosten voor de beide nog te realiseren onderkomens honderdduizenden euro’s hoger zullen uitvallen dan oorspronkelijk gepland was. De voornaamste reden waarom deze beide botenclubs niet in één gebouw zouden kunnen? De culturen passen niet bij elkaar.
De gemeenteraad had eerder 200.000 euro beschikbaar gesteld voor een nieuw onderkomen van de Kanovereniging. Dat zou zijn aan de Jachthavendam 1, maar uit berekeningen blijkt dat de kosten voor het realiseren van een nieuw onderkomen nog veel meer dan 400.000 euro gaat kosten, mede door de aanleg van riolering en electriciteitsvoorzieningen. Dat is volgens wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) te gortig. De ambtenaren moeten ‘met de meeste spoed’ met een nieuw voorstel komen. Die oplossing moet er snel komen, want in mei 2015 worden de kanoleden al uit het huidige onderkomen gezet vanwege bouwontwikkelingen op die locatie. Ruigrok: ‘Het is niet onze insteek dat ze op straat komen te staan. Mocht het nieuwe onderkomen niet op tijd lukken, dan gaan we kijken naar een noodoplossing.’
De wethouder liet tegelijkertijd weten, dat het college er mee instemt om voor een bedrag van 150.000 euro garant te staan voor het nieuw te bouwen onderkomen van de roeivereniging naast De Greef. Ook de Stichting Waarborgfonds Sport stelt zich voor eenzelfde bedrag garant, zodat de roeivereniging geld kan lenen voor het bouwen van haar nieuwe onderkomen. Het garant staan voor de extra lening komt bovenop een bedrag van in totaal 468.000 euro, dat de gemeenteraad in juni al had toegezegd voor de realisatie van het nieuwe Iris-onderkomen.
Waarom moet de gemeenschap met vele tonnen euro's opdraaien voor de kosten van het onderdak van twee verenigingen, omdat ze een andere cultuur hebben? Met een juiste inrichting kan prima voldaan worden aan de ruimte en het ambitieniveau. Een gemeentelijk woordvoerder reageert: ‘Als alleen een andere cultuur de oorzaak is dat beide verenigingen niet met elkaar samenwerken dan is hier veel voor te zeggen, maar dat is in deze situatie niet het geval. Er kan, binnen de gegeven mogelijkheden (bestemmingsplan et cetera, niet worden voldaan aan de ruimtebehoefte van beide verenigingen. De locatie bij De Greef is nu ingevuld met een accommodatie voor alleen de roeivereniging. Het ruimtebeslag van deze accommodatie past net binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan. De accommodatie is lang niet groot genoeg om ook de kanovereniging in onder te kunnen brengen.’ Waarom durft het college niet door te pakken en te zeggen, dat de kano- en roeivereniging vanwege de nieuwe economische en financiële realiteit, de nieuw te bouwen ruimte moeten gaan delen? ‘De nieuw te bouwen accommodatie van de roeivereniging is niet groot genoeg voor beide verenigingen.’