Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Ideeën gezocht voor afvalscheiding

JOEP DERKSEN
LISSE – Het college van burgemeester en wethouders wil met de inwoners in overleg over de vraag hoe het afval beter gescheiden kan worden. Minder restafval betekent ook minder kosten en dat moet leiden tot lagere belastingen. De gemeente wil graag van de ervaringsdeskundigen horen of zij nog sublieme ideeën hebben.
In 2015 moet 60% tot 65% van het afval ‘aan de bron (bij de huishoudens, JD) gescheiden zijn. Dit percentage loopt in 2020 op tot 75%. Met de huidige manier van inzamelen worden die percentages niet gehaald, zo constateert wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie).  Op dit moment wordt in Lisse namelijk nog maar 56% van het afval gescheiden. ‘Dit college wil samen met de inwoners van Lisse nadenken over hoe we in de toekomst de afval gaan inzamelen. Iedere inwoner heeft afval. We gaan met elkaar nadenken over verschillende vragen.’
De wethouder somt op: ‘Blijven we kunststof  en papier inzamelen,  gaan we goed bedrag belonen of een prijs per kilo vragen? Of gaan we afval scheiden bij de achterdeur (met nog meer aparte containers voor ieder huishouden, JD). In Zwitserland staan zes containers. Willen we dat hebben, of houden we twee containers? Gaan we plastic en papier inzamelen anders doen? Dat antwoord willen we gaan formuleren samen met onze inwoners.’ Er zijn geen heilige huisjes; ook het invoeren van diftar (gedifferentieerde tarieven) wordt dan besproken. Maar ook is een optie, dat mensen hun afval naar een centrale inzamelplek brengen, waarbij ze er een bedrag per kilo voor krijgen.
Begin volgend jaar nodigt de gemeente de inwoners uit om naar een informatiebijeenkomst te gaan, waar ieder zijn of haar ideeën kan spuien. Het uiteindelijke voorstel wordt eerst als proef uitgeprobeerd in een wijk in Lisse, waarna de resultaten na een half jaar worden bekeken. Een definitieve keuze voor een nieuw afvalinzamelingsbeleid valt dan eind 2015. Nieuwenhuis heeft al over de mogelijke uitkomsten nagedacht. ‘Het moet niet ‘one  size fits all’ zijn. Wat ik belangrijker vind, is te kijken naar verschillende categroieën inwoners. Ik vind dat mensen op basis van inkomen of op basis van gezinsgrootte moeten betalen.’