Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2015

Burgemeester Spruit vraagt aandacht voor verandering

Oproep aan inwoners om mee te praten over bezuinigingen
LISSE – Ruim tweehonderd inwoners bezochten de Nieuwjaarsreceptie die maandag 5 januari in het gemeentehuis gehouden werd. Burgemeester Lies Spruit vroeg in haar speech aandacht voor problematieken waar het dorp mee worstelt en riep de inwoners op om zich voor de samenleving in te zetten.
 
Ze trad in de voetsporen van de Amerikaanse president Barack Obama door  te pleiten voor verandering. ‘Verandering en vernieuwing zijn de grote onderwerpen voor het komende jaar of jaren. Misschien meer dan ons uitkomt of u lief is. Verandering is onvermijdelijk en onontkoombaar. In de ruim 800 jaar dat Lisse bestaat is onze wereld veranderd. De bollenvelden zijn er gelukkig nog, maar vormen getalsmatig niet meer het hoofddeel van de werkgelegenheid. De Duin- en Bollenstreek staat hoog op de lijstjes van de meest gewilde en welvarende woonstreken van Nederland. Dat was vroeger wel wat anders!’ De burgemeester vroeg zich af of Lisse veel nauwer moet  samenwerkeen met andere gemeenten en ook wees ze op ‘de voortdurende worsteling om een goed alternatief voor de inmiddels lege HOBAHO gebouwen uit onze bollengeschiedenis te vinden. En waar zetten we al die auto’s neer die we nodig hebben om in onze grotere wereld te gaan en te komen waar we willen zijn?’ Heilige huisjes kunnen de komende jaren sneuvelen, zo voorspelde de eerste burger. De inwoners moeten veel meer ‘op eigen kracht’ doen, waar het gaat om (mantel)zorg. Wel wordt veel van de huidige hulpverlening dit jaar nog voortgezet. Ook kunnen de inwoners de borst nat maken: de gemeente gaat weer bezuinigen. De komende drie maanden mogen alle Lissenaren hun zegje doen, maar daarna hakt de politiek knopen door.
Zo heeft de gemeente kaarten laten drukken, die op het gemeentehuis verkrijgbaar zijn. Op deze kaarten staat een lijst met zestien thema’s. Op iedere kaart kan aangegeven worden op welke vijf thema’s de gemeente niet mag bezuinigen. Spruit: ‘De rangorde van de lijst is vooral materiaal voor discussie met u allen in februari. Dat gaan we niet op de traditionele saaie manier doen, maar via de zeepkistmethode of op speciale bijeenkomsten als een “Markt van Belangen”. Roepen aan de zijlijn kan niet meer; zorg dat u erbij bent!’ Ze besloot: ‘Ik hoop dat we volgend jaar met een goed gevoel kunnen terugkijken op de voortgang van alle veranderingen. Ik hoop dat u wilt meedoen om al deze veranderingen voor Lisse een positieve wending te geven.’