Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Mes gaat niet op tafel tijdens Midwinter Oranjedrive

 
JOEP DERKSEN
NOORDWIJKERHOUT – Maar liefst 250 Noordwijkerhouters – en een paar Bollenstrekers – deden vrijdag 30 januari mee aan de tweede editie van de Midwinter Oranjedrive. Drie rondes lang klaverjasten de deelnemers dat het een lieve lust was. Tijdens het kaartje leggen was er aan iedere tafel een geconcentreerde stilte, maar na ieder potje werd toch lustig nagekaart.
Een kwart eeuw lang ging dit evenement door het leven als de ‘Koninginnedrive’ en werd het georganiseerd op 31 januari. Maar na de abdicatie van Beatrix moest de Oranjevereniging Noordwijkerhout druk op zoek naar een andere naam, zo legt Huub Aanhane, voorzitter van de Midwinter Oranjedrive, uit. ‘Met een nieuwe koning moest er ook een nieuwe naam komen. Maar de opzet blijft natuurlijk hetzelfde.’
Klaverjassen; dat deden we toch alleen maar ‘vroegguh’, tijdens uitgevallen lesuren op school? Dat is een verkeerde gedachtegang. In een tijd waarin er alleen maar gesproken wordt over zaken als Whatsapp, internet, iWatch en Facebook, blijkt dit oud-Hollandse kaartspelletje nog mateloos populair te zijn. Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar geen enkele deelnemer gaat met lege handen naar huis. Alle klaverjassers ontvangen een mooie pot met hyacinthen.
Aanhane lacht: ‘Buiten de eeuwige roem stellen we ook bekers en wisselbekers beschikbaar, voor zowel individuele als teamwinnaars op dit Noordwijkerhouts clubkampioenschap. En er worden ook vleescheques weggegeven.’ Het startsein wordt gegeven en de organisatoren, waaronder acht leden van ‘Jong Oranje’ (een groep jeugdigen die zich voor de Oranjevereniging inzetten) kunnen zich ontspannen.
Met hippe muziek op de achtergrond gaan de deelnemers los. Kaarten worden op de tientallen tafels geworpen en weer weggehaald. Deelneemster Van den Berg geniet: ‘Ik ben hier gezellig met Noordwijkerhouters en ik doe al mee vanaf dat ik zestien jaar ben.’ Grietje Duwel en Sjoerd van der Werff proberen elkaar ‘af te troeven’. De eerste laat weten: ‘Het is hier gezellig  en je ziet allemaal bekenden.’ Van der Werff vult aan: ‘We klaverjassen in teamverband, natuurljik willen we winnen, maar we doen het voor  de lol.’ Duwel: ‘Inderdaad; het mes gaat vanavond niet op tafel.’