Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 maart 2015

Betere speeltuinen en minder kattenpoep

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De leerlingen van groep 5b van de Bronckhorstschool overhandigden enkele weken geleden een twintigtal brieven aan het college van burgemeester en wethouders. In deze brieven schreven zij over tal van zaken in het Noordwijkse die in hun ogen verbeterd kunnen worden. Dan gaat het over verkeersveiligheid, speelplekken en hondenpoepoverlast. Burgemeester Jan Rijpstra bezocht de leerlingen vrijdag 13 maart samen met wethouder Dennis Salman (LSN) om hun vragen persoonlijk te beantwoorden.
De kinderen wisten niet wat hun overkwam; plots stond daar de belangrijkste man van Noordwijk, met ambtsketen,  voor hun klas. Rijpstra werd hartelijk verwelkomd door juf Sandra: ‘We hadden gehoopt op antwoord op onze brieven, maar hadden niet gedacht dat u toch tijd kon vrijmaken voor de kinderen van klas 5b. Hierop liet de burgemeester weten, dat hij niet alleen persoonlijk met de leerlingen kwam spreken, maar dat hij op iedere brief ook een aparte schriftelijke reactie geeft. ‘Iedereen krijgt van mij een briefje terug!’ Hierop waren de ‘oohhs’ en ‘waahhs’ duidelijk hoorbaar.
De burgemeester legde uit waarom hij de klas bezocht: ‘Op het gemeentehuis komen allemaal volwassenen langs om te praten over wat zij willen. Maar we hebben ook veel kinderen die hier wonen, plezier maken en buiten spelen. Deze kinderen zijn net zo belangrijk en jullie hebben belangrijke dingen aan ons te vertellen.’ De Bronckhorstleerlingen mochten vertellen wat er verbeterd kan worden. Faja beet het spits af: ‘Sommige speeltuinen zijn niet zo leuk geworden. Ze zijn kinderachtig.’ Bas vulde aan: ‘Er zijn alleen maar speeltoestellen voor kleinere kinderen en wij zijn tussen 9 en 11 jaar, dus al heel groot.’ Rijpstra concludeerde: ‘Grote mensen hebben dus niet aan de kinderen gevraagd wat voor speeltoestellen ze willen.’ Hierop kwam Salman met de suggestie: ‘Later dit jaar gaan we een speelplaats vernieuwen. Laten we dan deze kinderen op het gemeentehuis uitnodigen om mee te praten over hoe die speelplaats opnieuw moet worden ingericht.’ De burgemeester vond dit een goed idee en opperde, dat een Noordwijkse architect ook het initiatief kan  nemen om samen met de kinderen een mooi ontwerp te maken.
Een ander onderwerp van schitterende ergernis onder de kinderen is de hondenpoep. Maar ook de overal poepende katten zijn de kinderen een doorn in het oog. Lucie: ‘Niemand ruimt deze poep op en op het Dompad ligt die poep overal midden op de weg.’ De burgemeester  stelde hierop voor om meer uitlaatparken aan te leggen en vond dat katteneigenaren thuis voor een kattenbak moeten zorgen. Op de klacht van Wies over een slechte verlichting bij de Losplaatsweg riep Salman particuliere eigenaren op om te zorgen voor betere verlichting, al dan niet met bewegingssensoren.
Ook de verkeersveiligheid kwam aan de orde. Amy liet weten: ‘Bij ons aan de Leibaanweg zijn twee botsingen geweest, nadat een rotonde is aangelegd.’ Dit kwam volgens Salman doordat mensen harder rijden dan de verplichte 50 kilometer per uur. De suggestie van Amy om stoplichten bij een rotonde te plaatsen, gaat het waarschijnlijk niet redden. Hierop riep de burgemeester de ouders van schoolgaande kinderen op: ‘Breng uw kinderen niet met de auto naar school. En als u toch met de auto gaat, laat ze dan op 300 meter afstand van de school uitstappen; dat laatste stuk kunnen de kinderen wel lopen. Bovendien scheelt het nog benzine ook!’ Het bezoek werd afgesloten met de belofte aan Sam, dat gekeken wordt naar de mogelijkheid om een voetbalveldje bij het Dompad aan te leggen.