Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2015

Nadenken over andere manier van afval inzamelen

JOEP DERKSEN
LISSE – In 2020 mag ieder huishouden maximaal 100 kilogram aan restafval produceren. En om deze overheidsdoelstelling te bereiken, moeten de inwoners hun afval veel beter gaan scheiden. Dinsdag 3 maart brainstormde een dertigtal inwoners over manieren waarop dit bereikt kan worden.
Er is een verschil tussen het normale huishoudelijke afval dat de verbrandingsoven in gaat en de rest van het afval. De eerste categorie kost de gemeente geld. Maar waar het gaat om het gescheiden papier, plastic, gft (groente- ,fruit- en tuinafval) en blik; dat levert de gemeente juist geld op. Door het realiseren van minder restafval gaan de kosten dus omlaag en hoeven de inwoners ook minder belasting te betalen. Daarnaast is betere afvalscheiding nog een winst voor het milieu ook.
Op dit moment wordt in Lisse 58% van het afval gescheiden en dat moet in 2020 al 70% zijn. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet weten, dat het college deze doelstelling  absoluut wil halen. ‘Alles wat we  vanavond gaan bedenken, gaan we toetsen tegen deze doelstelling. Oplossingen die deze doelstelling niet halen, vallen af. Dus we gaan het niet redden met alles te houden zoals het is en af en toe een advertentie plaatsen waarin mensen worden opgeroepen beter te scheiden.’ Nieuwenhuis toonde een container voor restafval en gaf aan welke waardevolle goederen daar bij een gemiddeld Lisses huishouden in verdwijnen: ‘Groente, fruit, papier, kunststof, glas, kleding, metalen en blik.’
Nadat twee presentaties werden gegeven over de voordelen van diftar (gedifferentieerde tarieven) en omgekeerd inzamelen, konden de aanwezigen hun ideeën bij vier flipovers spuien. Toehoorder Onderwater was duidelijk: ‘Gooi al het afval in één bak; hierdoor rijden er minder vuilniswagens in mijn wijk en achteraf kun je alles sorteren.’ Marc Veenhuizen, die de presentatie gaf over diftar, wees er echter op dat scheiden aan de voorkant juist geld oplevert. Zo boden de inwoners van Apeldoorn, nadat ze moesten gaan betalen voor iedere keer dat hun container geleegd werd, 4,1 miljoen kilogram minder afval aan. Hierdoor gingen de lokale heffingen met 28 euro omlaag.
De wethouder vertelde over zijn eigen ervaringen met omgekeerd inzamelen, waar hij thuis al een jaar mee bezig is. In huize Nieuwenhuis wordt kunststof, gft, restafval en papier direct na gebruik gescheiden. ‘Ik ben verrast door de enorm geringe hoeveelheid restafval dat we overhouden. Het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld.’ De inwoners kwamen ook met tal van suggesties. ‘Laat het restafval,zoals het oud papier, ophalen door de verenigingen, zodat zij een centje kunnen bijverdienen,’ ‘Beloon goed gedrag’, ‘Geef mensen kleinere containers die eerder vol raken’ en ‘haal het gft-afval in de zomer wekelijks op’. Nieuwenhuis dankte iedereen voor hun bijdrage en liet weten dat ook een groep  van 400 inwoners een vragenlijst krijgt voorgeschoteld, zodat zij ook nog een afvalei kunnen leggen. Hierna komt het college met een voorstel over een nieuwe manier van afvalinzamelen naar de gemeenteraad.