Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2015

‘Behoud aanwezigheidsvergoeding monumentencommissie’

JOEP DERKSEN
LISSE – Dankzij het inspreken van Anton de Gruijl, lid van de Monumentencommissie, en Wim Bosch, namens de Vereniging Oud Lisse (VOL), Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, lijkt er nog een toekomst te zijn voor de Monumentencommissie. De Gruijl wees de raadsleden er op, dat zo’n commissie noodzakelijk is voor het toekomstige behoud van de monumenten in de gemeente. En dat de experts in deze commissie recht hebben op een aanwezigheidsvergoeding van 70 euro.
Bosch stelde, dat het ‘een doodzonde’ is om deze commissie af te schaffen. Hij pleitte voor het instellen van een nieuw controle-apparaat: ‘Stel een regionale erfgoedcommissie in en doe dit in samenwerking met de buurgemeenten.’ De Gruijl besefte, dat de politici in alle hoeken en gaten van de begroting geld moeten vinden. Hij deed dan ook een handreiking: ‘We kunnen zorgen voor minder bijeenkomsten of minder leden van de monumentencommissie. De leden van de monumentencommissie krijgen per zitting 70 euro. We bezoeken de locaties en doen het graag en bijna voor niets. Maar je hebt een terzake kundig en onafhankelijk advies nodig.’ Op de vraag van fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) of de commissieleden zo enthousiast zijn, dat ze hun werk willen voortzetten zonder presentiegeld, reageerde De Gruijl: ‘U kunt het proberen! De vraag is wie er dan komt.’ Tijdens de daaropvolgende politieke discussie lieten meerdere partijen weten het noodzakelijk te vinden dat professionals toezicht houden op het behoud en onderhoud van de monumenten. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 22 april zal blijken of hier een politieke meerderheid voor is.