Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2015

Strijd van animatiefilmpjes

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) heeft een windmolenanimatiefilmpje openbaar gemaakt. Maar de animatiebeelden zijn zodanig aangepast, dat de uiteindelijke situatie minder drastisch lijkt, dan het werkelijk zal zijn. In een gezamenlijke persverklaring laten de colleges van Noordwijk, Katwijk en Zandvoort weten, dat ze het hier totaal niet mee eens zijn.
‘De beelden die nu zijn vrijgegeven zijn echter niet meer dan een begin van openbaarmaking’, zo laat wethouder Pieter Jan Barnhoorn weten, ‘zeker in vergelijking met de preview die de wethouders eerder te zien kregen. Voor een goede beoordeling zijn deze (openbaar gemaakte, JD) beelden dan ook onbruikbaar.’ Hij licht toe: ‘Het ministerie geeft de beelden vrij door middel van een filmpje van ongeveer een minuut, veel korter dan de weergave in de preview. De beelden worden getoond vanuit slechts één standpunt, met zicht op turbines met een vermogen van 4Mw. Hogere turbines, met een vermogen van 8Mw, worden wel genoemd, maar niet op onderscheidende manier getoond. In de previewversie gebeurde dat wel. Bovendien is het getoonde weerbeeld zeker niet helder, eerder licht heiig.’
Om deze zaken op te pakken, gaat de stuurgroep zelf een animatiefilm maken. ‘Met daarin standpunten langs de hele Noord- en Zuid-Hollandse kust, windturbines van verschillende hoogtes en met zicht bij meerdere weertypes.’ Deze visualisatie wordt op dinsdag 28 april in Katwijk getoond aan de gemeenteraden van de kustgemeenten. Maar ook de Tweede Kamer krijgt hier een kopie van.