Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2015

Gezichtsverontreiniging door afschaffen precariobelasting

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Voortaan mogen inwoners en bedrijven helemaal los gaan, waar het gaat om het plaatsen van verwijzingsborden en reclamemateriaal. Maar ook hoeft er geen precariobelasting meer betaald te worden voor uitstallingen, containers, keten en opslag van bouw- en verbouwactiviteiten. Zolang de openbare veiligheid niet in het geding is, legt de gemeente de mensen geen strobreed in de weg.
Tot nu toe moesten inwoners en bedrijven over dit soort zaken precariobelasting betalen, maar daar wil het college van burgemeester en wethouders nu van af. Wethouder Yvonne Peters (VVD) liet vorige week weten, dat de inkomsten op deze precariobelasting de kosten niet dekken. Een bijkomend probleem is ook, dat de gemeente veel ambtelijke uren en geld kwijt is aan het afhandelen van bezwaren tegen de opgelegde precariobelasting. Zo heeft een aantal ondernemers de afgelopen twee jaar bezwaren ingediend tegen deze vorm van belastingaanslagen. ‘De afhandeling van dergelijke bezwaarschriften kost verhoudingsgewijs veel ambtelijke uren en is niet kostenefficiënt’, zo is in officiële stukken te lezen.
Peters concludeert: ‘Deze vorm van precario voor tijdelijke voorwerpen leveren niet meer op dan ze kosten. Dan moet je daar niet mee doorgaan.’ Een andere optie is natuurlijk ook, om de belastingtarieven voor het plaatsen van tijdelijke voorwerpen zodanig te verhogen, dat de inkomsten de gemaakte kosten wél dekken, maar de wethouder wil hier niets van horen.
Maar nu iedereen maar te pas en te onpas allerlei borden en keten kan plaatsen, loopt de gemeente het risico op een forse toename van gezichtsverontreiniging; het straatbeeld kan worden aangetast door allerlei kleurrijke reclameleuzen of containers. ‘Ik verwacht niet dat dit besluit zal leiden tot een toename aan gezichtsverontreiniging’, zo laat Peters weten. ‘Op het moment dat we geattendeerd worden op gezichtsverontreiniging zetten we de handhaving in.’