Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Column

Inwonersmotie
Vorige week woensdag was er een speciale bijeenkomst in het gemeentehuis, die niet vooraf was aangekondigd. De politici spraken over het niet echt sexy onderwerp ‘Doelen-Inspanningen-Netwerk (DIN)’. De politieke partij D66 riep de inwoners op om hier alsnog bij aanwezig te zijn, dus offerde ik m’n vrije avond op om te horen wat er gezegd zou worden.
Ik werd verrast met een kleurrijk document van 11 A3-pagina’s met een wensenlijst van de politieke partijen over wat er in deze gemeente allemaal moet of kan gebeuren. Het college krijgt de opdracht om al die wensen, waar een meerderheid van de raad achter staat, uit te werken in de ‘Perspectiefmemo voor 2016’. En de hamvraag is natuurlijk: ‘Wat willen de politieke partijen om onze gemeente te verbeteren?’ Ik zag een aantal aardige ideeën.
Zo ziet D66 graag, dat inwoners zelf onderwerpen op de politieke agenda zetten, via een ‘inwonersmotie’. Met een stuk of tien handtekeningen zouden de inwoners dan prangende zaken aan de orde kunnen stellen, zo informeerde raadslid Esther Loos. Maar dat aantal gaf voer aan de tegenstanders van dit voorstel, die vonden dat dit een verkapt referendumidee was: ze waren bang dat de familieleden van de ene of de andere notoire inspreker een hele schaar aan onderwerpen zouden gaan indienen. De inwonersmotie komt er dus niet.
Wat zijn enkele van de andere ideeën die naar voren gebracht werden? De VVD wil, dat overlast door drank- en drugsmisbruik de komende drie jaar met 25% omlaag gaat. Het CDA wil er zeker van zijn, dat er geen gewonden meer vallen bij openbare speelvoorzieningen, als gevolg van gebrekkig onderhoud. En PRO ziet graag de komst van ‘een jeugdhonk of plekken voor jongeren om samen te komen’. De SVKB wil dat de gemeente zich inspant om initiatieven te laten ontwikkelen om Kaag en Braassem zo ‘dementievriendelijk’ als mogelijk te maken. En volgens die partij moeten alle nieuw te ontwikkelen (brede) scholen ook openbaar toegankelijke schoolpleinen krijgen. Én in iedere kern moet het dorpsplein autoluw gemaakt worden.
Alle partijen pleiten voor meer aandacht voor ondernemen, zoals het op enkele plekken gratis aanmeren voor booteigenaren (D66), marktpartijen vragen over hun visie voor recreatie (PRO), afschaffen van de toeristenbelasting (SVKB) en het verhogen van het aantal toeristenbedden tot 400 (CDA). De VVD wil ook dat alle bruggen in Rijpwetering open kunnen tijdens het toeristenseizoen. Wat er van al deze ideeën en andere initiatieven terechtkomt, moeten we nog afwachten, waarde columnlezer.