Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Huis van Cultuur Floralis is af

 
Minder inkomsten zorgen voor financiële tegenvaller
JOEP DERKSEN
LISSE – Onze gemeente is een Huis van Cultuur rijker. Het college van burgemeester en wethouders nam Floralis woensdag 6 mei in gebruik met de eerste openbare bijeenkomst; een persconferentie. En het moet gezegd worden: het pand ziet er van binnen prachtig uit. Het piece de résistance is uiteraard de oude Mijnzaal, waar 251 stoelen staan voor bezoekers van de bioscoop of voorstellingen van verenigingen.
De gangen zijn rolstoelvriendelijk en wie niet zo goed ter been is, kan met de lift naar boven. Langs de trap hangen oude zwart-wit foto’s met herinneringen aan de oude bollentijden. Ook zijn er speciale vergaderruimtes en voor verenigingen die zich bezig houden met dans- en fitnessoefeningen is er een zaal met een wandbrede spiegel. Een opmerkelijk detail zijn de ‘kroonluchters’ gevuld met (plastic) tulpen, die in de lobby hangen.
Het college van burgemeester en wethouders leidde de pers rond en na afloop vertelde wethouder Adri de Roon (D66) wat de financiële gevolgen zijn van het paradepaardje van dit college. Om met het goede nieuws te beginnen: de bouwkosten zijn 230.000 euro lager uitgevallen dan gedacht. Maar of de gemeente dit bedrag ook daadwerkelijk overhoudt, is nog onzeker. Er kan nog een btw-naheffing komen van de Belastingdienst ter waarde van maximaal 550.000 euro.
Jaren geleden liet het college berekenen hoeveel geld het zou kosten om Floralis per jaar open te houden. En nu blijkt, dat bij die berekeningen de voorspelde inkomsten veel te hoog zijn ingeschat. De Roon meldde deze tegenvaller. Met de huidige huurders lijdt Floralis per jaar geen verlies van 284.000 euro per jaar (een bedrag dat door de raad ooit is goedgekeurd), maar 342.000 euro per jaar. Alle hoop is nu gericht op BESCAL; deze organisatie heeft als beheerder de verantwoordelijkheid om de jaarlijkse kosten van Floralis scherp omlaag te brengen. Een gelukje hierbij is, dat de gemeente sinds 2012 al per jaar geld spaart in het potje ‘Reserve Accommodatiebeleid’. Met dat geld kunnen de jaarlijkse 58.000 euro aan meerkosten in ieder geval voor vijf jaar worden opgevangen. En daarna? De Roon grapt: ‘Als het dan niet lukt, rolt de kop van deze wethouder. Maar dan zit ik er toch niet meer.’
Bescal gaat kijken of er organisaties of personen zijn die theater, kleinkunst of muziek op de maandagavonden willen organiseren. De bioscoop blijft zeker twee jaar actief in Floralis, maar dan wordt gekeken of de bioscoopinkomsten meevallen of tegenvallen. Op basis van die uitkomsten kan het huurcontract van Floralis worden aangepast. Maar De Roon blijft optimistisch: ‘’ De kostenkant is zelfs wat lager geweest dan waar we eerder van uit zijn gegaan. We hebben dit project heel goed tot een einde gebracht. Er is geen overschrijding, we hebben zelfs geld over gehouden. We kunnen het exploitatietekort makkelijk aan de komende jaren. We kunnen met dit resultaat heel goed voor de dag komen.'