Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Kraaiende hanen funest voor bewoners Spijkereiland

JOEP DERKSEN
HOOGMADE – Een goede buur is beter dan een verre vriend. De bewoners van twee percelen op Spijkereiland zijn ook van deze tegeltjeswijsheid op de hoogte. Een van deze bewoners ergert zich aan de buurtgenoot, heeft foto’s gemaakt van diens handelingen en diende daarop een verzoek in bij de gemeente om een handhavingstraject op te starten. Het college van burgemeester en wethouders ging vorige week akkoord met dat verzoek. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) vat het in één zin samen: ‘Er heeft iemand iets gemeld en het zit niet goed; daarom starten we het handhavingstraject op.’
Op spijkereiland mogen mensen alleen recreatief wonen, maar de indiener van het handhavingsverzoek klaagt, dat de buurtgenoten sinds 2013 permanent wonen op hun percelen, die in het bezit zijn van één familie. De bezwaarmaker klaagt over verlies van privacy in hun woonhuis, geluidsoverlast door kettingzagen en shredders en kraaiende hanen. ‘Daarnaast is het natuurlijk een oneerlijke zaak dat wij een heel duur perceel met woonbestemming hebben gekocht en daarbij aan alle regels hebben voldaan, terwijl andere mensen voor een recreatieprijsje illegaal gaan wonen’, zo stelt de bezwaarmaker verongelijkt.
Bestuurlijke opsporingsambtenaren hebben een bezoek gebracht aan Spijkereiland en zij kwamen tot de conclusie dat er inderdaad illegaal wordt gebouwd en ongeoorloofd dieren worden gehouden. Volgens deze boa’s geven met name de hanen overlast en wordt er voor de twee daar aanwezige honden ‘waarschijnlijk geen hondenbelasting betaald’. De boa’s hebben met de eigenaresse gesproken en zij liet weten wel degelijk samen met haar man tijdelijk op Spijkereiland te wonen, omdat ze ruzie hebben met de buren aan de Heiligegeestlaan. Ze zijn op zoek naar een andere woning, maar dat kan pas nadat hun huis aan de Heiligegeestlaan is verkocht.
De eigenaresse heeft toegezegd dat een aantal oude schuren gesloopt wordt en dat de hanen vertrekken. Wel wil ze graag het kippenhok vervangen en van het zwembad wil ze een natuurvijver maken, dat naast een gepland kapelletje komt. Maar zover gaat het waarschijnlijk niet komen. De bewoners zijn pas na 14 maart 2007 op Spijkereiland komen wonen en daarom mogen ze daar niet permenent zijn, zo laat het college weten. Er is geen concreet zicht op legalisatie, noch zijn er andere omstandigheden die maken dat handhaving zodanig onevenredig zou zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen dat er van optreden zou moeten worden afgezien.’ De bewoners kunnen nog in beroep tegen dit collegebesluit.