Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2015

Uitbreiding begraafplaats Nieuwkoop

JOEP DERKSEN
Nieuwkoop > De begraafplaats Nieuwkoop wordt uitgebreid met grondgraven. Daarnaast blijft de huidige begraafplaats in Ter Aar voor de komende tientallen jaren behouden. Doordat op die locatie een groot aantal graven wordt geruimd, ontstaat daar weer voldoende ruimte voor minimaal de komende twintig jaren. Dit werd donderdag 20 april duidelijk tijdens de meningsvormende vergadering.
Ook de Hervormde Kerk is blij met dit besluit van de gemeente , zo liet de heer Van der Lingen namens het kerkbestuur  weten. Dat er geen keldergraven bijkomen op de begraafplaats Nieuwkoop is volgens hem geen probleem: ‘Grondgraven zijn goedkoper dan keldergraven. Ook is ingespeeld op de landelijke trend dat de begraafbehoefte afneemt. Er wordt minder begraven, dus met de extra grondgraven kom je toch aan de benodigde capaciteit. Wij willen graag dat voldaan wordt aan de behoefte van begraven en als dat op deze manier kan, dan zijn we daar zeer tevreden mee.’ De kerk zal de pachtprijzen voor de graven niet drastisch verhogen, zo liet Van der Lingen weten; alleen met een jaarlijks inflatiepercentage. ‘Het is onze sociale plicht om voor inwoners in de kern Nieuwkoop een begraafplaats in de buurt te houden.’
Op de vraag waarom het college niet voorstelt om zowel de begraafplaats in Ter Aar als die in de kern Nieuwkoop uit te breiden, liet burgemeester Frans Buijserd weten, dat er voor Ter Aar ‘tot in lengte van dagen’ geen ruimteprobleem is. ‘We gaan daar ruimen en dan komt er heel veel plek vrij.’ Een opmerkelijk standpunt had VVD-ster Kooman: ‘Als we moeten kiezen, dan kiezen we voor één centrale begraafplaats in Ter Aar. We zijn uiteindelijk één gemeente. Ik snap best dat het emotioneel is, maar je kan niet alles zomaar in stand houden.’
Kooman was echter een roepende in de woestijn; haar pleidooi werd door geen enkele partij gesteund. CDA-raadslid Van Wijk verwoordde de gevoelens van de andere politici: ‘We zijn tegenstander van één centrale begraafplaats, omdat we mensen in de kernen het belangrijke gevoel willen laten houden van het hebben van een eigen begraafplaats. Nieuwkoop is de drukst bezochte begraafplaats in de hele gemeente. Alles bij elkaar zou het enorm zonde zijn als die begraafplaats zou moeten sluiten. We zijn blij met de optie voor uitbreiding van de begraafplaats in Nieuwkoop, terwiijl Ter Aar haar begraafplaats houdt.’ En met die woorden besloten de politieke partijen om van het onderwerp ‘Uitbreiding capaciteit algemene begraafplaatsen’ een hamerstuk te maken.