Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2015

Handboek voor beter werken met projecten

JOEP DERKSEN
LISSE – Met behulp van een nieuw opgesteld handboek, moeten de ambtenaren beter gaan werken. Vooral waar het gaat om het ‘projectmatig werken’. De afgelopen twintig jaar heeft de gemeente vele tientallen miljoenen guldens en euro’s geïnvesteerd in de aankoop van allerlei stukken grond. En vaak werd de hoofdprijs betaald, juist in periodes dat de markt voor onroerend goed niet goed was.
Voorbeelden hiervan werden ook gegeven tijdens een presentatie door een ambtenaar. Dan gaat het om gronden als Hobaho, Dever-Zuid, het terrein Heemskerk met de opstallen, CNB en Geestwater. Hoge verwachtingen werden gewekt om op die gebieden huizen te bouwen en zo het geïnvesteerde geld mét winst terug te verdienen. Die ambities bleven staan, zo bleek tijdens de presentatie, ook tijdens de recessie van de afgelopen zeven jaren.
Hoewel er daadwerkelijk zaken zijn gerealiseerd, zoals de nieuwbouw van het Fioretti, het zwembad en de sporthal op de Waterkanten, moet er toch beter gewerkt worden door de ambtenaren. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) liet donderdag 18 juni tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur hierover weten: ‘We hebben een handboek opgesteld om te leren uit het verleden.’ Met dat handboek moeten de risico’s in de huidige projectenportefeuille verkleind worden. Een groot aantal contracten zijn afgesloten onder slechte marktomstandigheden. Nieuwe contracten moeten afgesloten worden om dat risico te verkleinen. In de toekomst moet de gemeenteraad ook beter toezicht houden op het type woningen dat gebouwd gaat worden. Zo moet voorkomen worden, dat er verkoopconcurrentie ontstaat tussen verschillende woningbouwprojecten. Om de ambtenaren te begeleiden, wordt een trainercoach aangetrokken. Deze persoon loopt door de organisatie rond om de mensen te trainen volgens de werkwijzes van het handboek.