Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2015

‘Meer sociale woningen voor jonge gezinnen’

JOEP DERKSEN
LISSE – In 2025 is een meerderheid van de inwoners ouder dan 55 jaar. Dat blijkt uit een Woonvisie, die donderdag 18 juni gepresenteerd werd door Marnix Groenland van het bureau Companen. Met name het aantal 75-plussers groeit fors. De woningbouw moet hier op aangepast worden, aldus Groenland. En dan moeten er geen hoge flats komen, maar ‘karakteristieke woningbouw’ die bij het dorp past.
Ook moet de gemeente meer inzetten op betaalbaar wonen. Met name voor gezinnen met twee kinderen en zelfs tweepersonenhuishoudens. Vaak kunnen zijn maar zo’n 400 euro per maand betalen voor de huur. Hiervoor moeten veel meer sociale huurwoningen en sociale koopwoningen worden bijgebouwd. En dan nog wordt het een probleem voor de jongere gezinnen om aan zo’n woning te komen, want de meeste van deze woningen worden via Woonzicht.nl toegewezen aan ouderen die al veel langer staan ingeschreven bij dat woonruimteverdeelprogramma.
Groenland adviseerde ook, dat de woningbouwcorporaties hun huren minder verhoogd of zelfs verlaagd. Als tegenprestatie kunnen huurders dan een deel van het onderhoud aan en om de eigen woning zelf verzorgen. De gemeenteraad moet in december de Woonvisie vaststellen.