Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2015

Tevredenheid over buurtplatform

JOEP DERKSEN
LISSE – Enkele tientallen inwoners uit het centrum bezochten dinsdag 9 juni de bijeenkomst van het buurtplatform in de bibliotheek (Koninginneweg 79A). De bezoekers werden verdeeld in twee groepen, waarbij burgemeester Lies Spruit sprak over zaken als Wmo, mantelzorg en veiligheid. Aan de andere kant van de bibliotheekzaal vertelden de wethouders Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) en Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) over hun activiteiten voor de ‘openbare ruimte’ en projecten om de inwoners meer betrokken te maken.
Maar een doelstelling van dit buurtplatform was voor de bestuurders ook, om er achter te komen welke vragen – of kritiek – er nog leeft bij de inwoners. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt. Het onkruid in de tuinen aan de achterkant van de Beukenhof is te hoog, zo vond toehoorster Romeijn. En de communicatie met de inwoners kan een stuk beter, zo vond haar buurman. Ruigrok gaf aan, dat inwoners zelf ook veel kunnen doen aan het verbeteren van hun eigen omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is het regionale wandelnetwerk, dat in feite door enkele inwoners in kaart is gebracht en is opgezet. De wethouder noemde ook ‘troeptrimmen’ als voorbeeld, waarbij mensen tijdens het joggen vuil weghalen van de straat.
Maar de gemeente moet toch echt zelf wat doen aan het onderhoud van de fietspaden, zo vonden de aanwezigen. ‘Tegels liggen los op de Ruishornlaan en de Hyacinthenlaan en ook het stukje bij het hek op de Stationsweg is ontieglijk slecht onderhouden.’ Een scootmobieler was het hier mee eens: ‘Er zitten daar zoveel gaten in de weg, dat ik er op mijn scootmobiel niet durf te rijden; ik slinger dan alle kanten op.’ Nieuwenhuis riep de mensen op, om achterstallig onderhoud van wegen of groen bij de gemeente te rapporteren via ‘www.verbeterdebuurt.nl’. Hierna kan de gemeente actie ondernemen om het te verbeteren.
Spruit sprak met de aanwezigen over zaken als ‘leefbaarheid’ en met groene en rode kaarten konden de inwoners aangeven of ze het wel of niet eens waren met stellingen als ‘Voelt u zich thuis in uw buurt’ en ‘Ik sta altijd voor mijn buren klaar’. Hierna volgden korte discussies, bijvoorbeeld over wat inwoners zelf kunnen doen om de eigen leefomgeving te verbeteren. De avond beviel de aanwezigen goed. Inwoonster De Jong liet weten: ‘Ik wilde hier eerst niet heen, maar ben toch maar gekomen.’ Ook Romeijn was ‘tevreden, want ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Hopelijk doen ze er wat mee.’