Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2015

Vennootschapsbelasting gevaar voor finaniën

OEGSTGEEST – De invoering van vennootschapsbelasting voor de gemeenten op 1 januari 2016 kan grote gevolgen hebben voor de gemeentelijke financiën. Als Oegstgeest ‘ondernemingsactiviteiten’ opzet en hier winst ophaalt, gaat een deel van die winst naar de rijksoverheid. En dat kan oplopen tot 25% aan vennootschapsbelasting. Tijdens de vergadering van de commissie Audit werd hier vorige week meer duidelijk over.
Vanaf  volgend jaar moet iedere gemeente in Nederland vennootschapsbelasting betalen over grondexploitaties, het inzamelen van bedrijfsafval, horeca en begraafplaatsen. Officieel moet dat ook gebeuren voor de exploitatie van theaters en muse, maar in de praktijk maken die nooit winst. De nieuwe belasting wordt niet geheven op overheidstaken als: het legen van prullenbakken langs de weg, handhaving van de openbare orde en veiligheid, het voltrekken van huwelijken en parkeren op de openbare weg. Maar die vrijstelling geldt dan weer niet voor parkeergarages. Hoeveel geld de gemeente volgend jaar aan vennooschapsbelasting moet neertellen, is bij de ambtelijke organisatie nog niet bekend.