Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Ambtenarenfusie door vastlopen besprekingen sociaal domein

LISSE – ‘Het besluit om de ambtenaren van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen te voegen is de meest ingrijpende beslissing voor de komende jaren.’ Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) wond er woensdag 17 juni tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën geen doekjes om.

Over het besluit om de ambtenaren vanaf 1 januari 2017 onder één gemeenschappelijke organisatie onder te laten brengen, was eigenlijk helemaal geen tegenstand. Het enige punt waarop de commissieleden van mening verschilden, was de vraag of deze ambtenarenfusie een voorbode is voor een gemeentelijke fusie. VVD, D66, CDA en PvdA/GroenLinks vonden van wel, maar Nieuw Lisse en SGP/ChristenUnie dachten juist van niet.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten, dat het nodig is om al heel snel te beslissen over de komst van één gemeenschappelijk ambtenarencorps. Volgens hem lopen de onderhandelingen over de taken in het sociaal domein vast, tijdens de besprekingen met de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout. Dat is overigens een standpunt, wat betwist wordt door de Noordwijkse wethouder Marie José Fles (PvdA/GroenLinks). ‘Wij worden als Noordwijk weggezet als het stoute meisje dat draait en niet mee wil doen. Dat is absoluut niet waar. We zijn loyaal en zetten ambtelijke capaciteit in. We willen vooralsnog alleen op de 3D taken samenwerken. Als dat goed gaat, zou het uitgebreid kunnen worden.’

De Roon stelde verder tijdens de commissievergadering, dat de aanhoudende discussies over het sociaal domein niet de aanleiding zijn voor het ambtenarenfusievoorstel, ‘maar wel een factor die parallel aan dit proces heeft megespeeld.’ Volgens de wethouder is met deze ambtelijke samensmelting volgens de drie colleges ‘een gemeentelijke fusie niet aan de orde en het is ook niet een verborgen agenda’.

De Roon adviseerde de politieke partijen om in te stemmen met de ambtelijke fusie: ‘We willen nog steeds met andere gemeenten tot een samenwerking komen, maar met deze drie gemeenten (Lisse, Hillegom, Teylingen, JD) denken we wat gemakkelijker en sneller te kunnen opereren. Op het sociaal domeinvlak kun je met z’n drieën wat makkelijker gezamenlijke stadpunten innemen. Bovendien kun je een sterkere positie innemen ten opzichte van Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk.’