Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Fraudedreiging bij gemeente

LISSE – De manier waarop de ambtenaren werken, leidt tot ernstige kritiek door de gemeentelijke accountant. Dit blijkt uit het accountantsverslag dat vorige week openbaar gemaakt werd. Deloitte Accountants B.V. stipt hierin de pijnpunten aan.

'Wij constateren dat uw gemeentelijke organisatie (mede door de omvang) moeite heeft adequaat in te spelen op de veranderende omgeving', zo laat de accountant weten. 'Dit zien wij vooral terug in het samenstel- en controleproces van de jaarstukken van uw gemeente. De concept jaarstukken voldeden niet aan de daaraan te stellen eisen. De accountantscontrole was niet goed voorbereid, relevante onderbouwingen ontbraken en werden met de nodige vertraging door uw organisatie aangeleverd. Onze controle is hierdoor moeizaam verlopen en heeft geleid tot een behoorlijk aantal correcties.' De accountant adviseert de gemeente om een 'onafhankelijke kwaliteitstoets op de jaarstukken' in te voeren, te zorgen voor 'hygiëne in de boekhouding' en zorg te dragen voor 'de actuele BBV-kennis op de afdeling financiën'.

De ambtenaren hebben volgens de accountant 'de handen vol aan de dagelijkse werkzaamheden, waardoor vernieuwing, verbetering van processen, aangescherpte eisen met betrekking tot functiescheidingen, procedures en documentatie minder aandacht krijgen.' Ook nieuwe ontwikkelingen, zoals de drie decentralisaties vragen veel van de ambtelijke organisatie.

Verder waarschuwt de accountant om op te passen voor fraudegevallen en corruptie. 'Uw organisatie loopt het risico dat de interne beheersing door actuele ontwikkelingen kwetsbare plekken bevat die onopgemerkt blijven. De huidige economische ontwikkelingen kunnen voor bedrijven, instellingen en hun werknemers leiden tot verhoogde prikkels of gelegenheden tot het doen van of meewerken aan fraude en/of transacties met een ongebruikelijk karakter.' De accountant heeft het managementteam gewezen op deze bedreiging en laat hierover weten: 'Van het management hebben wij de bevestiging ontvangen dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd waarbij het management of werknemers die een belangrijke rol spelen bij de maatregelen van interne beheersing of anderen in het geval dat de fraude van materieel belang kan zijn op de jaarrekening, zijn betrokken.' Tijdens de uitvoering van de controle van de jaarrekening 2014 heeft de accountant geen aanwijzingen verkregen dat er sprake is geweest van materiele fraude.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 2 juli vroeg fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) of de accountant naar de gemeenteraad kon komen om hierover toelichting te geven. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet weten, dat de organisatie aan de slag gaat met de 'leerpunten' en zegde toe hier in september op terug te komen.