Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juli 2015

Miljoenen voor aanpak Havengebied

LISSE - Het Havengebied moet aantrekkelijker en verkeersveiliger geworden.  Met de komst van de nieuwe halte van de HOV-lijn tussen de Grachtweg en de Hobahostraat wil de gemeente dit gebied grondig aanpakken. Deze nieuwe HOV krijgt twee haltes; aan beide kanten van de Ruishornlaan en wel tussen de Grachtweg en de Hobahostraat. Maar de bushalte aan de Hyacinthenstraat komt hier mee te vervallen.

Ook het gebied zelf moet verkeersveiliger worden. Op dit moment mag hier al maximaal 30 kilometer per uur gereden worden. Maar met verkeersaanpassingen moeten fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen. De automobilist krijgt door die aanpassingen dan het gevoel dat hij te gast is. Wel zorgt de gemeente voor minimaal 25 extra parkeerplaatsen. In het Havengebied wordt na de voltooiing ook de weekmarkt georganiseerd en de kermis krijgt daar ook een plekje.
 
Een deel van de 2,4 miljoen euro die de gemeente betaalt voor deze herontwikkeling wordt onder de grond gestopt; in het verleggen van kabels, ledingen en brandkranen. Ook de openbare verlichting moet verplaatst worden. De gemeente wil met een nieuw rioleringssysteem in dit gebied er voor zorgen, dat het hemelwater gescheiden kan worden van het vuilwater. Daarnaast wil Lisse de huidige bakstenen omgeving aanpakken. Met het planten van bomen en struiken komt er extra groen.
 
Het college van burgemeester en wethouders denkt nog na over de mogelijkheid om het gebied achter de Hoogvliet bij deze plannen te betrekken. De Schoolstraat staat ook nog op een bestuurlijk wensenlijstje om aan te pakken. Maar of de straattegels in deze twee gebieden daadwerkelijk gelicht worden, is nu nog onduidelijk. Hoe dan ook; de missie van het college is duidelijk: 'Door de herinrichting moet het Havengebied een betere relatie krijgen met het (winkel)centrumgebied voor activiteiten/evenementen en een prettige (plein)uitstraling krijgen', zo valt te lezen in een ambtelijk stuk. Nu heeft een groot deel van dit gebied nog de aanblik van een parkeerplaats en met de ingrepen moet dat dus een gezellig plein worden. De gemeente wil in het najaar van 2016 beginnen met de werkzaamheden. Deze moeten in de zomer van 2017 klaar zijn.