JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – 'Proef
en beleef de aardappel'. Met deze slogan waren een twintigtal mensen
afgekomen op een evenement bij Restaurant De Dyck. Daar kregen ze
uitgebreid informatie over het meest gegeten onderdeel van de
Nederlandse avondmaaltijd.
De aardappel bestaat al
13.000 jaar en ligt zo'n 400 jaar op de borden in Nederland. Er zijn
ontelbaar veel verschillende soorten, zo kregen de bezoekers te
horen. Natuurlijk zijn er bekende namen als Bintje en Eigenheimer,
maar ook exotischere soorten als de Mozart, Linzer Delikatess,
Roseval en Frieslanders groeien in populariteit.
Toch gaat het met de
aardappel als avondmaaltijdgerecht niet zo goed in vergelijking met
twintig jaar geleden. Concurrenten als rijst en tagliatella
verdringen de pieper van het bord. Het wordt volgens eigenaar Reinier
Kempenaar dus weer tijd dat de mensen kiezen voor producten van eigen
bodem. En dan het liefst natuurlijk van de door zijn bedrijf
gekweekte graan, uien en aardappelen.
Na een introductiepraatje
van Carla Glorie over het belang van slow food ('puur, eerlijk en
lekker eten'), vertelde Kempenaar meer over de aardappel. Hij legde
uit, dat de door hem geteelde aardappelen niet biologisch zijn. 'We
gebruiken geen gif, maar bestrijdingsmiddelen. Die zijn nodig, want
zonder deze bestrijdingsmiddelen zouden we door ziektes en misoogsten
de wereld niet kunnen voeden.'
Na de toespraak ging het
gezelschap naar een aardappelveld om daar de akkerbouwer te helpen
met het rooien van de aardappelen. Krijgen de harde werkers ook een
zakje zelfgerooide aardappelen cadeau als dank voor het harde werken?
Kempenaar lacht: 'Ze mogen een zakje aardappelen kopen.' De 84-jarige
Frans Vermey geniet van het evenement: 'Ik ben al sinds mijn 14de
aardappelliefhebber. Toen kreeg ik van mijn oma Eigenheimers met een
scheutje karnemelk erover. Dat eet ik nog elke dag en het is het
lekkerste wat er is!'
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home