Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

Bibliotheek heeft meer geld nodig

NOORDWIJK – Het is een illusie te denken, dat de bibliotheek ooit zonder gemeentesubsidie kan draaien. Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, maakte dit de politici donderdag 10 september meer dan duidelijk.

'Al vijf jaar zijn bibliotheken bezig alternatieve funding te krijgen. Maar nergens is dit succesvol gegaan', aldus Portengen. Daarnaast kunnen de bibliotheekvestigingen onmogelijk een kostendekkende prijs vragen voor verhuur van de ruimte. De enige organisaties die belangstelling hebben voor het huren van bibliotheekruimte, zijn non-profit verenigingen en instellingen. En financieel schiet de bibliotheek er niet veel mee op, zo laat Portengen weten. 'Dat  is 25 euro per dagdeel. Dat kan nooit een derde geldstroom worden.' Met tijdelijke projecten schraapt de Bibliotheek wel behoorlijk wat geld binnen; tussen de 50.000 euro en 100.000 euro van verschillende fondsen. Maar daar kan de Bibliotheek Bollenstreek niet mee overleven, stelt de directeur: 'Dat zijn vaak eenmalige geldstromen voor projecten.'

Ook de verhoging van het lidmaatschapsgeld van de bibliotheek heeft niet de verwachte extra inkomsten opgeleverd, zo liet wethouder Marie José Fles weten. 'Mensen zegden hun lidmaatschap op.' Ze blijft hopen op verbeteringen: 'De bibliotheek moet een instituut worden waar je kan leren, ontdekken en inspireren. Het moet geen uitleeninstituut meer zijn. Ik ben in gesprek gegaan met de bibliotheek om de dienstverlening te verbeteren, de openingstijden te verruimen of de functies te verbreden.' De gemeenteraad moet binnenkort besluiten of hier meer gemeenschapsgeld voor beschikbaar gesteld moet worden.