Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

Noordwijkse hockeyers krijgen les

Joep Derksen

NOORDWIJK – De teams Heren 1 en Dames 1 van de Noordwijkse Hockeyclub worden verrijkt met in totaal vier spelers uit India. De eerste oefenwedstrijden met de nieuwe teamgenoten zijn al gespeeld en het bevalt prima.


De vier jongeren zijn de komende drie maanden in Nederland in het kader van het programma 'One million hockey legs'. Dit programma moet er voor zorgen dat er weer veel meer mensen in India gaan hockeyen. De vier spelers Sneha Pawar (22), Supriya Kiran Gangurde (24), Avtar Singh (21), en Gagandeep Singh (21) nemen hun opgedane kennis weer mee naar hun eigen land. Daar gaan ze hockeytraining geven aan de kinderen.

Hier in Nederland kijken ze ondertussen hun ogen uit. Echt onder de indruk van de kwaliteit van de lokale hockeyspelers zijn ze niet. 'In deze klasse is het niveau een beetje laag. We moeten dat verbeteren', aldus Avtar.  Supriya vult aan: 'De Noordwijkse spelers weten de basiszaken (zoals goed een bal kunnen stoppen op een waterveld, JD) nog niet eens.' De komende maanden leren de Indische hockeyspelers hun teamgenoten allerlei variaties aan strafcorners. En over drie maanden weten de meeste spelers dan ook hoe je een bal van de ene naar de andere kant van het veld door de lucht kunt 'scoopen'.

Peter Gowdy, vice-voorzitter van de Noordwijkse Hockeyclub en verantwoordelijk voor accommodatie, heeft in ieder geval hoge verwachtingen: 'Ze kunnen hard slaan, en scoops slaan vanaf de achterkant helemaal over het veld.' Vrijwilligers hebben zich ingespannen om de vier hockeyers uit India op hun gemakt te laten voelen: 'We hebben een huis geregeld, waar ze met hun vieren bij elkaar wonen.' Het project 'one million hockey legs' duurt tot 2018; in dat jaar vindt het WK hockey plaats in India. Gehoopt wordt dat tegen die tijd het aantal hockeyers in India (met meer dan een miljard inwoners) gegroeid is van 50.000 naar 500.000 mensen. Gemakkelijk wordt dit niet, want in dat land ziet de jeugd sporten als een kans om hogerop in de samenleving te komen. Als dat niet lukt, stoppen ze al snel met de sport.

Maar de vier hockeygasten hebben zin in hun nieuwe avontuur. Ze werden hartelijk verwelkomd door burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Gerben van Duin. Rijpstra: 'We hopen dat jullie komst er toe zal leiden dat het hockey in India weer zal groeien tot een internationaal topniveau. Jullie krijgen een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de Noordwijkse hockeyclub en ik hoop dat jullie ervaring helpt om de kinderen te trainen.'

De vier hebben er zin in. Supriya laat weten: 'Ik wil de kinderen leren om goed te  hockeyen. Ook al luisteren ze hier minder goed dan in India.' De hockeyers blijven drie maanden in Noordwijk, gaan tijdens de winterstop terug naar India en komen dan weer drie maanden naar Noordwijk om het hockeyseizoen af te maken. Over hun doelstellingen zijn de spelers duidelijk. Aan het eind van dit seizoen moeten zowel het Heren 1 als het Dames 1 team gepromoveerd zijn naar een hogere divisie.