Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

College legt raad zwijgplicht op

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – De gemeenteraad laat zich opzij zetten door het college van burgemeester en wethouders. Als er misstanden zijn op het gebied van de jeugdzorg of de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) dan mogen de raadsleden daar in de openbaarheid niets meer over zeggen of schrijven.

Dit staat in het 'Calamiteitendraaiboek Jeugd en Wmo'. Als een kind bijvoorbeeld dusdanig mishandeld wordt, dat zijn gezondheid bedreigd wordt, zonder dat de officiële instanties ingrijpen, dan geldt deze zwijgplicht. Wel wordt het de raadsleden toegestaan om hun medeleven uit te spreken, zo is geschreven in het Calamiteitendraaiboek. Dat draaiboek is met name gericht op het beperken van publicitaire schade. Zo worden na een misstand, waar maatschappelijke onrust over is ontstaan, de fractievoorzitters bijeen geroepen en worden persberichten niet uitgestuurd zonder toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

'Belangrijk daarbij is, dat alle betrokken partijen met één mond spreken, zich beperken tot die zaken die als feiten zijn komen vast te staan en dat woordvoering naar de pers en via sociale media door een vaste woordvoerder vanuit het college wordt gedaan.' Omdat formeel de ambtenaren niet bevoegd zijn om de gemeenteraadsleden het zwijgen op te leggen, staat er nog een zinnetje in: 'Het is raadzaam dat de raad zich niet tot de pers en social media wendt en bij vragen te verwijzen naar de woordvoering door het college.' Maar dat 'raadzaam' betekent in feite een verbod, want direct daarna stelt het Calamiteitendraaiboek: 'Uiteraard behoort het uitspreken van medeleven wel tot de raad.'

Gemeenteraadslid Bus (D66) was de enige die hier vorige week wat over zei: 'Deze koude mededeling geeft me een heel vervelend gevoel.' Hierop reageerde wethouder Marien den Boer (CDA) enkel: 'We zullen er de volgende keer rekening mee houden.' Wanneer de raadsleden dit Calamiteitendraaiboek bij de aankomende gemeenteraadsvergadering klakkeloos steunen, dan zullen zij zich in de toekomst niet meer vrij mogen uitspreken over misstanden die de zwaksten in de samenleving treffen. Terwijl deze gemeenteraadsleden wél gekozen zijn door de inwoners van dit dorp.