Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2015

Zoeken naar een inwoner

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM - Het gemeentehuis stond maandagavond 28 september open voor alle inwoners om daar te kijken naar de ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Iedereen kon vragen stellen over (aankomende) bouwprojecten als Braassemerland, Dorpshart Leimuiden, Drechthoek II, Beukenlaan III en IV of Hussonshoek. Helaas was het aantal 'echte' inwoners op één vinger te tellen. De avond werd verder alleen bezocht door ambtenaren, politici en vertegenwoordigers van dorpsraden.
Wethouder Henk Hoek liet weten over deze informatiebijeenkomst: 'Het doel is om inwoners kennis te laten nemen van projecten in de leefomgeving. Zo kunnen ze zien waar we als gemeente mee bezig zijn en actief meedenken.' Maar waarom wordt zo'n informatieavond over allerlei bouwplannen niet op verschillende plekken gehouden, namelijk in de dorpen waar die bouwontwikkelingen daadwerkelijk gaan plaatsvinden? Doe het op de zaterdagmiddag in de dorpsharten of bij een supermarkt. Zo kun je veel meer mensen bereiken.
Zo ver is de gemeente nog niet. Hoek: 'Het is een carrousel en komt in beweging. Nu organiseren we deze informatieavond in het gemeentehuis (in Roelofarendsveen, JD) en het zou kunnen zijn dat we het in de toekomst ook elders gaan houden.' Tot nu toe bedenkt de gemeente de plannen en kunnen daarna de inwoners wat aanpassingen voorstellen. Maar waarom pakt de gemeente het niet anders aan? Begin met het vragen aan de omwonenden wat voor ontwikkelingen zij graag in hun buurt willen zien en maak op basis daarvan plannen.
Ook op dit vlak loopt de gemeente nog achter. De wethouder: 'Het gaat zelden in één klap van windstil naar windkracht twaalf. Er is altijd een ontwikkeling en dat geldt ook hier voor. We hebben de bedoeling om gaandeweg veel meer aaan de voorkant van het proces met de samenleving in actief in contact te zijn om daar ideeën op te halen. Voor nieuwe projecten kan dat geïntroduceerd worden.'
Een eerste begin heeft de gemeente hier toch al mee gemaakt en wel voor een project in Rijnsaterwoude. 'We willen daar het voormalig gemeentehuis ontwikkelen. We gaan niet alleen allerlei ideeën bedenken, maar ook actief zoeken naar mensen die geen enkel belang hebben en nergens bij horen. We vragen ze of zij mee willen denken en kijken. Hiervoor benaderen we twaalf mensen uit verschillende leeftijdscategoriën.'